Kyle Edmund efter skrällsegern över Grigor Dimitrov i Australian Open-kvartsfinalen.
Kyle Edmund efter skrällsegern över Grigor Dimitrov i Australian Open-kvartsfinalen.

Skrällarnas dag i Australian Open

Oseedade – men framme i semifinal i Australian Open. Kyle Edmund och Elise Mertens har tagit tennisvärlden med storm.

ANNONS
|

Britten Kyle Edmund, rankad 49:a i världen, vann med 6–4, 3–6, 6–3, 6–4 över den tredjeseedade bulgaren Grigor Dimitrov. 23-åringen, som spelade sin första grand slam-kvartsfinal, visade inga nerver i matchen där han hade 46 vinnande slag att jämföra med Dimitrovs 32.

- Allt är kanon. Jag är 23 år och ska spela min första grand slam-semifinal. Det är första gången jag spelar på en av de största arenorna i världen, sade Edmund, som tränas av svenske Fredrik Rosengren.

ANNONS

- Att slå en kvalitetsspelare som Grigor, det är fantastiskt.

Nadal bröt

Dimitrov, som tidigare även han tränades av en svensk (Magnus Norman), hade besegrat Edmund i Brisbane-turneringen före Australian Open. Han förklarade förlusten med att han var sliten efter att ha besegrat Nick Kyrgios i åttondelen.

- Jag tror att jag mentalt var lite trött, sade Dimitrov.

I semifinalen ställs Edmund mot Marin Cilic. Kroaten mötte världsettan Rafael Nadal i sin kvartsfinal, och tog sig vidare efter att spanjoren brutit matchen i femte set med smärtor i höften.

- Det var tråkigt för "Rafa" att det slutade på det här sättet, sade Marin Cilic.

Mertens på knock

Debutanten Elise Mertens överraskade också stort i kvartsfinalspelet. Belgiskan knockade världsfyran Jelina Svitolina och vann med 6–4, 6–0 och är därmed klar för sin första grand slam-semifinal.

ANNONS

Matchen mot ukrainskan på Rod Laver Arena var över på 73 minuter.

- Det är otroligt, för jag hade inte förväntat mig det här. Det var en tuff match, sade Mertens.

- Men jag var verkligen i zonen. Om man tror på sig själv är allt möjligt. Men att vara i semifinal... det är "wow".

Mertens kommer nu att möta världstvåan Caroline Wozniacki i en kamp om en plats i lördagens final. Danskan besegrade Carla Suárez Navarro, Spanien, med 6–0, 6–7, 6–2 i kvartsfinalen som varade ända in på småtimmarna, lokal tid.

- Jag hade chansen att avgöra i andra set, men jag lyckades inte göra det. Så jag är stolt över att jag kunde komma tillbaka i tredje set. Jag hade nog lite mer energi kvar än vad hon hade, sade Wozniacki.

ANNONS
Tennis

ANNONS