Svenska fotbollslandslaget står bakom ett protestbrev till Fifa för större jämlikhet. Arkivbild.
Svenska fotbollslandslaget står bakom ett protestbrev till Fifa för större jämlikhet. Arkivbild.

Landslaget bakom protestbrev till Fifa

Fifa planerar att fördubbla ersättningen till damspelarna i VM nästa år. Ändå ökar gapet mellan damer och herrar. Det har fått det svenska landslaget att ställa sig bakom ett protestbrev.

ANNONS
|

TV4:s Fotbollskanalen har fått tillgång till brevet som den svenska spelarföreningen skickat till Internationella fotbollsförbundets (Fifa) generalsekreterare Fatma Samoura. Det är skrivet på uppdrag av det svenska fotbollslandslaget för damer och fler landslag deltar i protesten om Fifas kommande beslut om prispengar i VM i Frankrike nästa år.

- Det här är en revolution och många av spelarna i världen är besvikna att gapet mellan herrar och damer ökar i stället för att det minskar och man är beredd att ta striden, säger en person med insyn i ärendet, till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Spelarna är ute efter jämlikhet och det gäller inte bara prispengar utan även planer, teknik för domare och tv-sändningar.

Möte i Rwanda

Den norska spelarföreningen har skickat ett motsvarande brev till Fifa.

- De nordiska länderna har ett samarbete för att Fifa och Uefa ska lyfta damfotbollen. Inom ramarna för det samarbetet vill vi se en ökning i prispengar, turneringsbidrag och internationella mästerskap, säger Terje Svendsen, ordförande i Norges fotbollsförbund, till NTB.

- Vi menar att bidragen är för låga, och de måste höjas. Det handlar om att vi måste sätta tryck på Fifa.

Fifas styrande råd ska på fredagen, under sitt möte i Kigali i Rwanda, ta upp frågan om prispengar till lagen i VM i Frankrike nästa år. Fifa planerar att fördubbla prispengarna från 135 miljoner kronor i VM 2015 till 270 miljoner kronor i VM 2019, och dessutom skulle man skjuta till runt 100 miljoner kronor för lagens förberedelse och närmare 85 miljoner kronor till klubbarna som släpper spelare.

ANNONS

Ändå har de svenska spelarna reagerat på att gapet till herrarnas prispengar ökar med över en kvarts miljard kronor och i brevet tar man fram fler exempel. Som att prispengarna i VM 2019 är 7,5 procent av prispengarna i herr-VM i Ryssland 2018 och att pengarna till VM-förberedelserna är mindre än en fjärdedel av vad herrarnas fick trots att kostnaden är i princip densamma.

"Känns konstigt"

I brevet lyfter man att de här pengarna är viktiga för spelarna då damspelare till skillnad från herrspelare är mer beroende av ersättning från prispengar och landslagsspel, vilket har visat sig i det internationella spelarfackets undersökning från 2017.

- Vi ifrågasätter att skillnaderna mellan prispengar för herrar och damer ökar och det känns konstigt, säger Magnus Erlingmark, spelarföreningens generalsekreterare, som är en av dem i spelarföreningen som har undertecknat brevet.

Spelarföreningen ber Fifa att avvakta med beslutet om prispengar tills man har all information på bordet. Dessutom vill man att Fifa ska förhandla med det internationella spelarfacket Fifpro.

TT

Fakta: Fifas fördelning av VM-pengar

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) fördelning av prispengar till VM-lagen är långt ifrån jämlikt, anser det kvinnliga svenska landslaget.

+ Prispengarna i dam-VM 2019 är 7,5 procent av prispengarna i herr-VM i Ryssland 2018.

+ Pengarna som ska hjälpa lagen att förbereda sig inför VM är på damsidan mindre än en fjärdedel av vad herrarna fick trots att kostnaden är i princip densamma.

+ Laget som vinner VM 2019 får 36 miljoner kronor vilket är 10,5 procent av vad Frankrikes herrar fick för segern i Ryssland i somras. Sveriges damer får knappt sju miljoner kronor för att delta vilket är 9,4 procent av vad Sveriges herrar fick för VM-deltagandet i Ryssland.

+ I herrarnas för-VM 2017 i Ryssland fick vinnarna Tyskland mer än vad vinnaren av dam-VM 2019 får och de deltagande lagen i för-VM fick mer än vad de deltagande lagen i VM 2019 får.

Källa: TV4:s Fotbollskanalen.

ANNONS