Kroatiens Luka Cindric i EM-mötet med Vitryssland som fick ett omdiskuterat matchslut.
Kroatiens Luka Cindric i EM-mötet med Vitryssland som fick ett omdiskuterat matchslut.

Kroatisk seger med dålig eftersmak

Kroatien slog Vitryssland med ett nödrop i handbolls-EM. Men vitryssarna borde ha fått möjlighet att kvittera på straff i slutsekunderna, efter osportsligt uppträdande från kroaternas förbundskapten Lino Cervar.

ANNONS
|

Kroatien blev oväntat pressat när laget gick in i mellanrundan i Zagreb. Vid kroatisk ledning 24–23 greppade Lino Cervar, som stod vid sidlinjen, för ett ögonblick tag i en vitrysk spelare som var inne på planen.

Domarna blundade för den osportsliga förseelsen och i stället kunde Kroatien gå till anfall och spika slutresultatet, 25–23.

Tidigare på kvällen visade Norges stjärna Sander Sagosen att han blir något att bita i för Sverige när lagen möts senare i EM.

När Norge slog Serbien, 32–27, var Sagosen högklassig. 22-åringen sköt åtta mål och såg till att norrmännen står på fyra poäng med Kroatien och Sverige kvar att möta. Det nordiska mötet avslutar mellanrundan – och kan mycket väl ha en semifinalbiljett i potten.

ANNONS

- Det hoppas vi att det blir. Det är ju drömmen att spela Norge–Sverige om en semifinalplats. Vi ska jobba för att ta oss dit, sade Sagosen till TT inför mellanrundan.

I och med förlusterna är Serbien och Vitryssland definitivt borta från kampen om de två semifinalplatserna i gruppen. Norge, Sverige, Kroatien och Frankrike har alla fyra poäng, men Blågult och fransmännen har båda en match mindre spelad.

Sverige och Frankrike möts på lördag.

Zagreb, TT:s utsände

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Fyra lag är kvar i kampen om två semifinalplatser i Sveriges EM-grupp. Ställningen:

Norge, 3 matcher, 4 poäng (+9 i målskillnad).

Sverige, 2 matcher, 4 poäng (+9).

Kroatien, 3 matcher, 4 poäng (+8).

Frankrike, 2 matcher, 4 poäng (+8).

Vitryssland, 3 matcher, 0 poäng (–14).

Serbien, 3 matcher, 0 poäng (–20).

Återstående matcher:

Lördag: Sverige–Frankrike (18.15), Kroatien–Norge (20.30).

Måndag: Serbien–Frankrike (18.15), Sverige–Vitryssland (20.30).

Onsdag: Serbien–Vitryssland (16.00), Sverige–Norge (18.15), Kroatien–Frankrike (20.30).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör i första hand resultatet i inbördes möten, i andra hand målskillnaden totalt.

Semifinalerna spelas den 26 januari i Zagreb. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

ANNONS