Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vinna eller försvinna från Allsvenskan

Sportkrönika: Vinner Falkenbergs inte mot Kalmar på söndagen är det dags att förbereda sig för Superettan.

Det går att spekulera i andra matchresultat, i väder och vind, i skador och i all världens elände. Men det är bara upp till spelarna och ledarna att börja vinna fotbollsmatcher och göra det nu.
Annars är jag rätt säker på att det är kört, finito i Allsvenskan.
Hamnar FFF på fyra poäng efter tolv matcher pekar allt på att laget inte orkar med en supervändning när serien startar om efter EM.
Det är oerhört svårt att hämta upp ett sådant poängunderläge till motståndarna.
Som jämförelse hade Halmstads BK åtta poäng och Åtvidaberg fem efter samma antal omgångar förra året. Båda åkte ur.
Och 2014 hade degraderade Brommapojkarna 5 pinnar och Mjällby 11 vid samma tid.
Halmstads BK, som klarade sig kvar genom kval, hade 9 poäng.
Falkenbergs FF hade tolv poäng båda åren vid samma tid.
Ni fattar vart det lutar om laget inte börjar vinna.
Och det hjälper inte att sparka tränare kors och tvärs. Hasse Eklund ska vara kvar och ta sitt ansvar serien ut. Hans laguppställningar famlar efter trygghet. Men det är helt rätt att förändra när inget funderar.
Det knorras över att Eklund inte coachar aktivt från bänken och byter för sent. Jag är ingen anhängare av skrikande tränare och anser att spelarna på plan har lika stort ansvar. Vem driver på dagens FFF på plan?
Sportchefen Håkan Nilsson får en sista chans att hitta rätt med nyförvärv under transferfönstret. Man kan lugnt konstatera att 2016 har varit ett misslyckande i det hänseendet.
Många motståndare verkar trösta falkenbergsspelarna efter matcherna och säga att de inte förtjänar ligga där de ligger. Jag tycker tvärtom. Gör man knappt några mål och släpper in alldeles för många då förtjänar man att ligga precis där Falkenberg ligger.
Problemet i många matcher har varit att hela laget aldrig fått det att stämma samtidigt. Det måste vara elva man som presterar på topp och inte gör misstag, då kan Falkenberg vinna matcher.
Men det har varit alldeles för många individuella missta g, med Otto Martlers senaste som bästa exemplet. Mot AIK spelade Falkenberg sin bästa halvlek för året, den första, och då förstördes allt av en dålig dag i målet.
Men som en insändare i Hallands Nyheter påpekade; en målvakts misstag syns mer än en utespelares. Hur många målchanser har inte FFF:s anfallare missat? Och hur ofta kommer de egentligen till avslut?
Jo: Zlatan Krizanovic 9 skott/1 mål, Hakeem Araba 11 skott/0 mål, Stefan Rodevåg 3 skott/0 mål, Gustaf Nilsson 6 skott/1 mål.
Det säger allt!el Martinsson

Tre måsten
1. 90 minuter plus tillägg utan ett enda avgörande misstag från någon enda spelare.
2. Självförtroende i anfallsspelet för forward-spelarna. Det får man genom att göra mål.
3. Vinst!

MEST LÄST