Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kommunen måste öppna plånboken

KRÖNIKA:  Falcon Alkoholfri Arena får två elitlag nästa säsong, Falkenbergs FF och IF Böljan. Och nu måste Falkenbergs kommun öppna plånboken på allvar för damfotbollen.

Elitbidraget bör såklart bli sexsiffrigt! Utan ett rejält elitbidrag kommer första säsongen inte bara bli ett sportsligt eldprov utan också ett ekonomiskt med flera långa och dyra resor för Böljan. Vad sägs om Kalix!!
Men då måste laget lansera sitt namn Böljan Falkenberg ännu bättre! Nu är det bara Böljan.
Inte undra på att elitettan för damer kallas den dyraste fotbollsserien i Sverige. Kostnadskrävande resor och föreningar med minimala intäkter. Räkna med en omsättning på två miljoner för att klara sig på ett bra sätt i serien. Och bidragen från Elitföreningen Damfotboll är inte stora i sammanhanget, kanske kring 200 000 kronor.
Men vi börjar med den där underbara glädjen som en stor idrottslig framgång alstrar. Jag stod några meter ifrån Linn Albrektsson, detta härliga energiknippe hade sprungit mil på plan, slitit motståndare i armar och ben, fräst upp grästuvor efter tacklingar och gjort det så viktiga 1–0-målet.

Jag såg henne sprätta korken ur en bubbelflaska och skaka den över sina lagkamrater som var en enda röra av segerskrik, segersång och segerdans.
Det var glädje blandad med lättnad. Två seriesegrar kunde ha blivit två hemska kvalförluster. Nu blev det inte så och sammanslagningen mellan IF Böljan och Falkenbergs FF för fyra år sedan hade lyckats med det just sammanslagningen skull sluta i: Ett elitlag i damfotboll.
Det var lite gnissel första året, två föreningar och två traditioner skulle förenas. Och med tanke på detta så är det ju inte så konstigt. Men sådant suddas ut om det är en frisk sammanslagning med ledande personer som inte tittar tillbaka utan framåt. Vad jag förstått är det precis så som föreningen drivs i dag. Men såklart gnisslar det väl lite som i alla föreningar.

Spelarna intygar att de är ett lag idag. Man trivs tillsammans. Det finns inga grupperingar. Och så måste det förbli.
Jag snackade med Lars Johansson, föreningens ordförande, strax efter slutsignalen. Han var tagen och kanske tittade han framåt mot nästa säsong med ett stänk av bävan. Det är mycket som förändras. Men man har en stabil ekonomisk grund att stå på. Den vill klubben inte riskera. Spelarna kommer att behöva fortsätta med sina arbeten och studier, men behöver ta mer ledigt, i alla fall för de längre resorna som tar dem till Norrland flera gånger. Sådant kostar!

Ser man på laget så känns backlinjen som den starkaste lagdelen. Men det är till tre fjärdedelar en ganska åldersdiger backlinje och vem vet hur Lovisa Schough, 28, Maria Nilsson, 32, och Mathilda Prim, 25, vill satsa. Jag tror de kör på minst ett år till. Men sedan måste Böljan tänka till. Man har många yngre spelare och många äldre. Ska de värva bör det vara lite rutinerade spelare i mellansegmentet.
Nu börjar resan!

MEST LÄST