Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  De här är värda att gå vidare - inte landslaget

  Den enkla matematiken är att det räcker med seger mot Belgien på onsdag. Men är verkligen Sverige värt att gå vidare?

  Nej, inte med det spel som laget visat hittills. Men fansen som reser i lagets fotspår är värda det! Vi får hoppas laget strider för dem på onsdag.
  Visst ska man få gnälla, det är ju Sveriges absolut bästa spelare som anför laget i EM, världens näst största fotbollsturnering. Och jag vet efter många samtal med fotbollsupportrar som följer EM att de också gnäller just nu.
  Jag såg premiären på storbild på Restaurang Gustaf Bratt i Falkenberg. Och man kan lugnt säga att stämningen inte var hög. Andra matchen var jag ensam framför tvn. Ingen hög stämning där heller!
  För vi har ju det där med spelet, bristen på det offensiv går inte att blunda för. Hockeyspelaren Rolle Stoltz sa en gång; Man måste skjuta på mål för att det ska bli mål.
  Jag har sett tiotalet matcher i EM hittills och de två sämsta har varit Sveriges mot Irland och Italien. Nu beror det inte på att jag har så höga förväntningar på det svenska laget, tvärtom.
  Det beror allra mest på att de svenska spelarna verkar ha otekniska klumpfötter och att Sidleds-Danne har hittat sina övermän. Ni minns kanske hur Malmö-spelaren Daniel Andersson hånades under EM 2000 eftersom han nästan aldrig spelade bollen framåt.
  När till och med en världsspelare som Zlatan Ibrahimovic lommar ner på mittfältet och slår bollen mest bakåt är det något om inte stämmer. Eller rättare sagt, det finns knappt någon spelare i Sverige som har så stora färdigheter att han kan spela bollen framåt.
  Albin Ekdal hade intentioner mot Italien och var tillsammans med Martin Olsson de enda som vågade, och förde laget framåt i banan. Kim Källström är som bäst när bollen ligger still, vid hörnor och frisparkar. Annars känns det bara bra att han ska sluta i landslaget. Emil Forsberg är en skugga.
  Zlatan Ibrahimovic måste bli en ”King” i EM-slutspelet. Just nu är han bara en undersåte bland alla andra  i det svenska fotbollshovet.
  Jag ska först och främst säga att han är en fantastisk fotbollsspelare. Men under EM har han inte varit det. Det går att skylla på dåliga medspelare, men det går inte att skylla på sitt eget dåliga spel. Zlatan har missat enkla passningar, inte för att de varit geniala utan för att de varit dåliga. Zlatan har stått offside när han inte borde. Zlatan har inte producerat ett enda skott på mål. Zlatan har inte gjort jobbet. 
  Vi måste kunna kräva mer av en sådan världsspelare.
  På onsdag sjunker jag ner i soffan framför tvn tillsammans med kompisarna Ted och Anders. Den sistnämnde har precis varit i Toulouse och ingått i det bästa Sverige kunna erbjuda i EM hittills; Fansen.
  En seger räcker. Bara en seger. Perfekt att få sätta den i halsen på gnällgubben eller!