Charlotte Kalla under Svenska skidförbundets pressdag i Solna.
Charlotte Kalla under Svenska skidförbundets pressdag i Solna.

Kalla vill se OS i Stockholm: "Vore stort"

Politikerna i Stockholm är tveksamma till en svensk OS-ansökan. Men konkurrenterna om värdskapet blir allt färre, och de svenska vinteridrottsstjärnorna är positiva.

ANNONS

Det återstår fortfarande stora hinder för att vinter-OS och Paralympics 2026 ska kunna hamna i Stockholm. Den nya politiska majoriteten i Stockholms stad stängde först dörren för en svensk ansökan, men har öppnat den på glänt efter att Sveriges olympiska kommitté (SOK) har lovat att inte kräva andra garantier än att Stockholm hyr ut arenor och andra platser i staden.

Och några av Sveriges främsta idrottsstjärnor inom vinteridrott står bakom ansökan. Freeskiingåkaren Henrik Harlaut är född i Stockholm. Han fyrar av ett av sina breda, patenterade leenden och konstaterar:

ANNONS

- Det hade varit hur fett som helst. Runt den tiden hoppas jag fortfarande tävla, då kommer jag att vara 34 år gammal. Det hade varit otroligt fett att få avsluta min tävlingskarriär på ett OS, men förhoppningsvis fortsätter jag mycket längre än så.

"Vore så coolt"

Landslagskompisen Oscar Wester håller med Harlaut.

- Det vore helt sjukt. Det vore fantastiskt.

- Det vore så coolt. Tänk att få uppleva ett OS i Stockholm, det kanske aldrig kommer hända igen men nu har vi chansen och då tycker jag att vi ska ta den.

Även bland längdåkarna vill man att den svenska kandidaturen ska ta hem värdskapet.

ANNONS

- OS är någonting alldeles extra, det går inte att komma ifrån det. Det är en jättehäftig resa att vara på, som man blir påmind om under så lång tid. Att få göra den resan mot ett hemma-OS, det skulle ju vara jättestort för de aktiva som skulle representera Sverige. Och det är så mycket mer än bara längdlandslaget, den gemenskapen som man känner flera år innan av att tillhöra ett stort sammanhang, det är mäktigt som idrottare, säger Charlotte Kalla.

- Men jag kommer inte att vara aktiv då. Det är jag säker på.

Jämför med Sotji

Landslagskollegan Calle Halfvarsson tycker att Sverige ska ta chansen och visa att även mindre länder kan arrangera olympiska spel.

- Jag tycker att Sverige ska bana väg för just det här att försöka vara bra med miljöfrågorna och framför allt kunna arrangera ett OS utan att det ska kosta hundratals miljarder. Man behöver inte vräka på som andra länder har gjort för att knäcka vandra, säger Calle Halfvarsson.

ANNONS

Han minns världens dyraste OS hittills, Sotji 2014, med en dyr slutnota.

- Det var helt sjukt. Där såg man verkligen att det hade kostat pengar. Det var nya motorvägar upp i bergen, allt var helt nybyggt. Det blir inte roligare mästerskap bara för att man gör så. Sverige kan arrangera ett OS för en i sammantaget liten peng. Varför inte ta den chansen?

Tre kan bli två

Internationella olympiska kommittén (IOK) har utnämnt tre officiella kandidatstäder – Stockholm, Milano/Cortina D'Ampezzo och Calgary – men inom kort kan den sistnämnda försvinna ur leken.

Stadsfullmäktige i Calgary har visserligen, trots att majoriteten röstat emot, beslutat att ha kvar sin OS-ansökan. För att skrota förslaget krävdes att tio ledamöter röstade ner det – på onsdagskvällen röstade åtta för att avsluta kandidaturen och sju för att vara kvar.

Den 13 november genomförs en folkomröstning om huruvida man fortsatt ska gå vidare med ansökan. Problem med budgeten kan eventuellt stoppa den kanadensiska staden.

Även den italienska kandidaturen är skakig. Där saknas fortfarande löften om ekonomiskt stöd från Italiens regering.

ANNONS

Rättat: I en tidigare text beskrevs på ett felaktigt sätt hur Calgarys stadsfullmäktige kommit fram till att ha kvar sin OS-ansökan.

TT

ANNONS