Det är jakten på majortitlarna som får Anna Nordqvist att kunna motivera sig.
Det är jakten på majortitlarna som får Anna Nordqvist att kunna motivera sig.

Jakten på majortitlar driver Nordqvist

Anna Nordqvist vill fortsätta att vara bäst när det gäller. Det självklara målet är att de två majortitlarna ska bli fler innan karriären är över.

ANNONS
|

Vissa menar att en av svårigheterna med golf är att bollen ligger stilla. Som spelare hinner man ju tänka så mycket, vilket för vissa kan vara ett hinder när stora titlar och flera miljoner i prispengar står på spel.

För Anna Nordqvist är det knappast ett problem. Hon har många gånger visat för sig själv och andra att hon ofta höjer sig i de avgörande lägena. Senast i år då hon var Europas ankare i Solheim Cup och sedan vann sin andra major, Evian Championship, efter en fenomenal avslutning.

ANNONS

- Jag älskar att vara i situationerna när jag är med uppe i toppen. Tävlingsmänniskan i mig väcks när det blir press och är tufft och jag tror att jag hatar att förlora mer än jag gillar att vinna, säger Nordqvist.

- Det är klart att det blir nervöst när man vill någonting, som i Evian när jag visste att jag hade chansen. Men jag tror att nervositeten hjälper mig. Ibland kan man gå ut och spela och vara ganska loj, man kan känna att man inte har så mycket att spela för. Jag taggar till mer när jag är uppe i toppen och har chansen att vinna, när det betyder någonting.

"Alltid mentalt stark"

Hon ser den mentala styrkan som ett av sina starkaste vapen, en följeslagare hon har haft ända sedan junioråldern.

- Jag har jobbat mycket med mental träning genom åren, men jag tror att jag alltid har varit väldigt mentalt stark. Jag spelade många tävlingar när jag var liten och var väldigt framgångsrik och vann mycket. Sedan fortsatte det på amatörnivå, landslagsnivå, collegenivå och sedan på touren, säger den svenska världssjuan.

ANNONS

- Många tjejer kanske inte har det som krävs för att nå riktigt hela vägen. Annika (Sörenstam) var väl samtidigt den mest mentalt starka – och hon var ju ganska framgångsrik...

TT träffar Nordqvist i samband med en kortare Sverigevistelse inför julhelgen. Hon fyllde 30 år i våras och börjar ana att karriären har ett slut inom en hyfsat överskådlig framtid.

- Jag känner väl att jag förhoppningsvis har fyra eller fem bra år till, där jag tänker ge allt, säger hon.

- Det ger mersmak att vinna stora tävlingar. Det kommer vara mycket fokus på majors och att vinna fler, det är det som inspirerar mig och kan få mig att gå upp klockan 6 på morgonen. Det är kanske inte tävlingen i Ohio på torsdagen, utan söndagen i US Open, som driver mig.

ANNONS

Åtta års väntan

Samtidigt vet Anna Nordqvist hur svårt det är att nå hela vägen. Efter första majortiteln, som 22-åring i LPGA-mästerskapen 2009, följde åtta års väntan på höstens seger i Frankrike. En triumf som Nordqvist – inte bara med tanke på körtelfebern som hon drabbades av i somras – rankar som sin största.

- Absolut! Konkurrensen som är nu på touren är helt annorlunda, jämfört med 2009. Det krävs riktigt bra golf för att vinna, inte ens världsettan vinner mer än kanske två eller tre tävlingar på ett år. Det säger en del om hur svårt det är.

Om framtidsplanen följs hinner Anna Nordqvist också med ett par Solheim Cup och åtminstone ett OS till innan det är dags att lägga av.

TT: Vad gör du om tio år?

- Bra fråga. Jag gillar grafisk design, så jag hoppas kunna göra något inom det i framtiden. Och förhoppningsvis är jag mamma någonstans.

ANNONS

- Sedan älskar jag golf, så förhoppningsvis kommer jag vara involverad på något sätt. Men jag är nog inte kvar på touren.

TT

Fakta: Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987 i Eskilstuna.

Bor: I Orlando, Florida.

Pojkvän: Skotten Kevin McAlpine, som är caddie till amerikanska stjärnan Lexi Thompson.

Världsrankning: Sjua.

Majortitlar: LPGA-mästerskapet 2009 och Evian Championship 2017.

Aktuell: Har resultatmässigt haft sin bästa säsong i karriären, trots att året stördes av sjukdom. Inleder säsongen 2018 med tävling i Thailand i februari.

Fakta: Anna Nordqvist om...

... körtelfebern som drabbade henne i somras:

- Jag tror inte att folk förstår hur utmattad jag var. Under US Open hade jag så kraftig hosta att jag satt upp och sov.

... segern i Evian Championship:

- Att jag gick och vann där med de förutsättningarna var helt sjukt. Det var otroligt känslosamt att vinna och det hade varit tufft att förlora särspel i majors två år i rad.

... längtan till Sverige:

- Jag önskar att jag kunde spendera mer tid hemma, med syskonbarn och så där. Man räcker inte riktigt till och missar många saker.

... att ha träffat nya kärleken Kevin McAlpine:

- Det har betytt otroligt mycket och det känns jättebra att ha någon att dela den här resan med. Han älskar golf och sport lika mycket som jag och vi tävlar i allt.

... favorit- och mardrömsslaget:

- Jag gillar järnslag, gärna en järnsjua eller järnåtta. Värst är närspelsslag från riktigt tajta lägen.

ANNONS