Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Netterberg lever sin dröm

Efter tre säsonger i Tingsryd var Pontus Netterberg iskall på marknaden. Då klev sambon Josefine fram och fixade ny klubb. Två år senare lever Varbergskillen sin dröm i SHL och Växjö Lakers.

Pontus Netterberg slog igenom med dunder och brak redan säsongen 2011/12. Då tillhörde han HV71 och fick chansen som junior i SHL.
18 år gammal spelade han totalt 24 matcher och mot Linköping 2012 slog han till med sitt livs första mål i högsta ligan.
Pucken sparades och framtiden tycktes ljus. Pontus var övertygad att han skulle belönas med ett A-lagskontrakt med HV71.
– Man tänkte ju att man var en stjärna. Det var en eller två spelare som fick stanna och jag trodde att det skulle bli jag, säger han.

Men Pontus ratades. I stället hamnade han i allsvenska Tingsryd. Smålänningarna rasade ur serien och plötsligt fick Pontus lira division 1-hockey.
– Jag tyckte att min agent var dålig som inte hittade något annat till mig. Men man var väl inte hetast när vi åkte ur.
Efter två säsonger i serien med totalt 74 poäng fick Netterberg inte förnyat kontrakt.
– De sa att de ville satsa på andra, det var lite konstigt. Men alla känner alla där i den lilla byn och alla ska lägga sig i, säger han syrligt.
Pontus Netterberg ringde på nytt sin agent och möttes av samma besked som tidigare. Det finns ingen annan klubb som är intresserad.
– Då sa min tjej Josefine: "Pantern (från Malmö) gick ju upp i Allsvenskan, ring dem!"
Pontus lyssnade på sin fru, tillika mamma till deras två barn Jolie 4 och Loui 2. Det visade sig att Pantern precis tappat spelare och var i behov av utfyllnadsspelare. 
– Ibland ska man vara envis, säger Pontus som numera har brutit med sin förra agent.

Han menar att han var "pissdålig" på försäsongen. Men ett mål i första seriematchen förändrade allt. Dessutom uppskattade han tränare Stephan "Lillis" Lunds raka besked.
– Redan på första träningen blev han sur på mig när jag försökte passa i stället för att skjuta.
När säsongen 2015/16 summerades hade Netterberg gått från utfyllnadsspelare till poängkung. Han noterades för 16 mål och 16 assist på 52 matcher.
Han var inställd på en fortsättning när Henrik Evertsson, sportchef i Växjö Lakers, ringde. Den gamle Varbergaren imponerades av Netterbergs framfart och erbjöd honom ett tvåårskontrakt med SHL-klubben.
– Jag hade gjort en hyfsad säsong, men det här trodde jag aldrig, säger han. 
Pontus Netterberg tvekade inte en sekund. Efter fem års slit var han tillbaka i finrummet igen. 

Han erkänner att han lever sin dröm just nu.
– Jo, så är det ju. Man uppskattar det mycket mer nu och jag har aldrig tråkigt. Jag har stor press på mig själv för jag vill inte tillbaka dit igen, säger han om åren i ettan och Allsvenskan.
Efter en smått glimrande försäsong har det gått lite tyngre inledningsvis i SHL. På sex matcher har Netterberg noterats för en assist. Han väntar alltså fortfarande på att göra sitt andra SHL-mål i karriären.
– Fast det kommer snart och när det väl lossnar så brukar det lossna ordentligt, säger han.
Han känner tränare Sam Hallams förtroende och att han ständigt utvecklas.
– Planen är att jag ska stegra hela tiden och spela som bäst vid jul och framåt, säger Pontus som har förhoppningar om att spela hem ett SM-guld till våren.

Om livet leker för Pontus är situationen värre för lillbrorsan Anton som lirar i Varberg Vipers. Bröderna har daglig kontakt och Pontus känner så klart till Vipers utsatta situation.
– Det har varit struligt för dem med ekonomin och styrelsen. Det är tråkigt. Men kul att det löste sig, det är bättre att göra så än att ge upp och jag tror absolut att de kan klara sig kvar, säger han. 

Fakta: Pontus Netterberg
Född: 9 februari 1992.
Längd/vikt: 187 cm/90 kg.
Familj: Sambon Josefine Ståhlkrantz och barnen Jolie och Loui.
Karriären: Rögle J18, HV71 J18, HV71 J20, HV71, Tingsryds AIF, IK Pantern, Växjö Lakers.
Kuriosa: Hoppas få lira med brorsan Anton någon gång i framtiden. "Det hade varit kul, men kanske inte just nu. Vi vill ju bo i Varberg, både jag och tjejen."
Aktuell: Spelar SHL-match i kväll (onsdag) i Vida Arena mot Karskrona HK. Kommer första SHL-målet i Växjö?

MEST LÄST