Direkt på det tuffa jobbet

Det var en hård smocka att åka ut. Men redan morgonen efter mobiliserade Warberg IC återtåget. – Att det finns de i truppen som inte är sugna på Allsvenskan, det får vi acceptera, säger Kimmo Eskelinen.

ANNONS
|

Innebandy: SSL herr

Sportchefen i en av Sveriges mest anrika innebandyklubbar åkte hem med supporterbussen från Linköping.

– Jag satt längst fram med "Bult" (Mathias Larsson) och (Jonas) Klavberg. De första timmarna sas väl inte så mycket, berättar Kimmo Eskelinen som efter degraderingen fått ta emot både mejl och sms - både hånfulla och tröstande.

– Det är alltid roligt att trycka ner någon som gjort något bra tidigare.

En helt ny vardag väntar Wic. Klart är att Mattias Hasselström slutar och att lånet Tomas Sladky går tillbaka till Alingsås. I övrigt sitter sju spelare på utgående kontrakt.

– Jag har lite att göra de närmaste dagarna, säger Kimmo och fortsätter:

ANNONS

– Det ser tunt ut på back- och centersidan. Där får vi sätta oss ner i sportgruppen och resonera, vad de vill och vad vi vill. Spelarna ska känna att de vill vara med och ta upp Warberg igen.

Flera klubbar rycker i Anton Birgersson.

Och Rikard Eriksson ryktas bli proffs i Schweiz.

– Rikard är landslagsman och det kommer bli svårt för oss att övertala honom att spela för Warberg, även om hjärtat finns, säger Kimmo.

"Bygga på sikt"

Klubben står vid ett vägskäl.

– Antingen kan man se det som en chans att starta om på riktigt. Har vi tålamodet att spela två, tre år i Allsvenskan? Eller ska vi tillbaka direkt, men då kan vi inte värva arton- och nittonåringar som är bra om tre år, utan måste ha in spetsspelare.

Vad vill du?

– Personligen är jag mer lockad av att bygga på sikt. Det känns mest hälsosamt för hela klubben.

Sportchefen minns tillbaka hur det var när han själv kom till Halland. I samma veva som Martin Emanuelsson, Peter Sjögren, Jim Canerstam, Magnus Svensson och Joakim Andersson.

– Vi var i ungefär samma ålder. Vi visste att Warberg spelat SM-final, men det fanns inga sådana krav, utan man fick utvecklas i en bra takt.

ANNONS

Samtidigt får klubben kika med bredare perspektiv.

– Warberg har varit en entreprenör i innebandyvärlden. Folk har kommit hit för att se hur vi bedriver vår verksamhet, men föreningen är mer än bara herrlaget. Damerna har gjort det helt fantastiskt. Det trodde jag inte när jag såg kvalet i fjol.

Vad har ni gjort för fel?

– Det har varit en nedåtgående trend. Vi har saknat karaktärer och lite spets att avgöra jämna matcher. Spelare som är beredda att gå in och offra en hörntand. Vi är ett ganska snällt lag.

– Sedan är jag rätt säker på om Ulf (Hallstensson) kommit in fem matcher tidigare då hade vi fixat kontraktet. Det tog ett antal veckor innan allt satte sig, men senaste sex, sju matcherna har vi spelat riktigt bra innebandy. Spelarna har gett allt vi kan kräva och tyvärr räckte det inte. Men jag är stolt över den attityd som de visat upp.

Hallstensson är uppdragsanställd av Wic, men det är ovisst om han fortsätter.

– Skulle Ulf vilja så har han ju meriterna. Men frågan är om han vill vara med på en nystart. I hans fall har det ju handlat om landslag och "färdiga" lag.

Halland är ett litet distrikt men återväxt finns (till exempel i Warberg IBF och klubbens JAS-lag) - bara man tar hand om det på rätt sätt.

ANNONS

– Vi har säkert haft 30 spelare från de egna leden under tio års tid, men hur många har varit redo? Och när de inte fått chansen så har de tröttnat och så spelar de i "Läjet" eller någon annan förening i stället. Det är vårt ansvar att göra dem redo, att bli vuxna i sitt spel.

Hur krisbearbetar man en sån här händelse?

– Det är ingen som mår bra av det och all bearbetar det olika. Jag tror inte på melodin att bryta ner och stänga in sig. Utan hellre så att man är ute bland folk och får prata av sig. Så funkar jag.

Fakta: Utgående kontrakt i Wic

Daniel Gunnarsson, Filip Stenmark, Anton Birgersson, Oscar Eriksson Elfsberg, Rikard Eriksson, Daniel Karlander och Robin Blåberg.

ANNONS