Sverige kryssade i första genrepet

Det svenska spelet bjöd på ömsom vin, ömsom vatten. Men Jim Gottfridsson visade gryende EM-form när Sverige spelade 29–29 i det första av två genrep mot Ungern. – Det var väl lite knackigt, säger lagkaptenen Niclas Ekberg till TV3.

|

Sverige kom till spel utan tänkte förstemålvakten Mikael Appelgren (lätt skadad) och mittsexan Jesper Nielsen (förkyld). I deras frånvaro var den blågula försvarsinsatsen länge tveksam med bara sex dagar till EM-premiären mot Island i Split.

Ungern – där svenske handbollslegendaren Ljubomir Vranjes är förbundskapten – gjorde 15 mål i första halvlek. Ungrarna fick för många enkla skottlägen, samtidigt som Andreas Palicka inte hade sin bästa match mellan stolparna.

Så långt var det ändå hemmaledning, 16–15, i fullsatta Kinnarps arena i Jönköping. Högersexan Mattias Zachrisson spelade inspirerat och gjorde fem mål före paus.

Gottfridsson glänste

I början av andra halvlek kopplade Ungern greppet och Palicka ersattes i målet av debutanten Tobias Thulin, som inte är med i den slutliga EM-truppen.

Sverige låg som mest under med tre mål, men kom tillbaka mycket tack vare Jim Gottfridsson. Mittnian är en nyckelspelare om Sveriges ska lyckas i EM. Han skadade foten i september, gjorde comeback i klubblaget Flensburg i december – och lördagens landskamp innebar 25-åringens återkomst i den blågula landslagsdressen. Gottfridsson gjorde totalt sju mål, varav fyra under matchens tio sista minuter.

I en böljande avslutning hade båda lagen chans att avgöra, men mötet slutade 29–29. Sverige och Ungern möts igen i Partille på måndag.

Albin Lagergren stod för två mål i matchen.