Hammarbyglädje efter Julia Zigiotti Olmes 1–0-mål i lördagens fotbollsmatch i damallsvenskan mellan Hammarby och Rosengård.

Hammarbys tredje raka mot besviket Rosengård

Rosengårds väg mot SM-guld är fortsatt snårig. Mardrömsmotståndaren Hammarby vann med 2–1 – tredje allsvenska segern i rad mot Malmölaget.

|

1993 slopade damallsvenskan i fotboll sitt SM-slutspel. Sedan dess har inget mästarlag förlorat fler än tre matcher under sin guldsäsong.

Efter Rosengårds oväntade förlust borta mot Hammarby, 1–2, ser den trenden ut att brytas. Rosengård har nu, precis som serieledande Piteå, redan tre förluster trots att säsongen inte har gått halvvägs.

Båda topplagen är inne i en svacka. Piteå startade med sju raka segrar, men har bjudit in Rosengård i toppen genom tre förluster på rad. Rosengård har dock inte tagit till vara på läget.

Två poäng bakom

För andra helgen i rad – förra veckan blev det 1–2 hemma mot Linköping – missade Malmölaget chansen att ta över serieledningen, och är fortsatt två poäng bakom Piteå.

- Vi är så klart jättebesvikna, säger lagkaptenen Caroline Seger.

- Just nu är det ingen vinnarkultur. Vi har definitivt varit där och kan förhoppningsvis hitta tillbaka till det. Vi har haft flera chanser att gå upp i topp men lyckas inte göra det. Klart det känns tungt, säger hon.

På Hammarby IP var ineffektiviteten iögonfallande. Rosengård öste på framåt från start, men det spelade ingen roll vem som fick läget i den första halvleken – Anja Mittag, Sanne Troelsgaard och Iva Landeka var alla framme och oroade – det blev ändå inte mål.

För hemmalaget var de första 45 minuterna diametralt motsatta. Hammarby skapade nästan ingenting, men gjorde mål när chansen kom. I den 32:e minuten nickade Julia Zigiotti Olme in 1–0 efter ett fint inlägg av Olga Ekblom.

Landeka missade straff

Efter paus fortsatte Rosengård att sumpa chanser. Iva Landeka fick den bästa när Sanne Troelsgaard blev nerdragen i straffområdet. Kroatiskans straff var hårt slagen men Emma Holmgren chansade rätt och räddade.

- Jag hade en bra känsla innan matchen. Jag tycker att det är kul med straffar, man har inte så stor press som målvakt. Hon skjuter åt höger, jag går åt höger, säger Emma Holmgren.

I andra halvlek kontrade Hammarby till sig många klara möjligheter och efter att ha missat både frilägen och helt öppna skottlägen i straffområdet kom också 2–0 i den 82:a minuten.

Olga Ekblom slog frisparken och i röran framför mål nickade en Rosengårdsspelare in bollen i eget mål.

I slutminuten reducerade Iva Landeka på frispark, men tiden kvar var för knapp för att hinna med en kvittering.

Hammarby kan i och med sin tredje raka seger pusta ut lite tabellmässigt. Med 15 poäng är laget nu fyra i tabellen, sju poäng före Eskilstuna på nedflyttningsplats och bara fyra bakom Rosengård.

- Jätteskönt, vi vet vad vi kan. Vi hade lite oflyt i de fem matcherna som vi förlorade på rad. Sedan är det starkt att ta sig upp från de förlusterna och nu ha tagit tre raka. Vi har motgångar men vi lyckas ta oss vidare och det gör oss starkare, säger Olga Ekblom.