Hälle IF dominerade folkfesten

Nästan 2 000 löpare kom till start när Hälle IF tog hem en dubbelseger i år igen. En bit bakom eliten besegrade nioåriga Oliver Arasjö sig själv.

ANNONS
|

– Det är ju lysande!

Jan-Olof Johansson, tävlingsledare, får höra att 1 850 löpare registrerats.

En skylt förkunnar "Ingen uppvärmning på kyrkogården". Framför den står en Friskis & Svettisledare och hjälper till att höja temperaturen på löparkropparna. Bredvid de svingande armarna står Fredrik Arasjö tillsammans med sonen, nioåriga Oliver Arasjö.

– Vi har ingen åldergräns, det är upp till föräldrarna, men jag vet ingen yngre, säger Jan-Olof Johansson.

Varför ska du springa milen?

– Roligt med allt folk, säger Oliver Arasjö.

När starten går är det som väntat Hälle IF-stjärnan Mustafa "Musse" Mohamed som tar täten. Konkurrenterna har halkat efter när han kommer längs Tullbron igen. Där står Erling Andersson, loppets grundare, och möter deltagarblickar. Det är det 35:e loppet.

ANNONS

– Att den lilla idén...

Han fortsätter:

– Det är roligt att det har blivit en sådan tradition.

Längs bansträckningen trängs åskådarleden. Det tjocknar än mer vid upploppet, men på det kommer en ensam löpare. Ingen har haft en möjlighet att haka på Mustafa Mohamed även om han kroknar under den andra halvan. Vinnartiden blir 30.38, fem sekunder bättre än i fjol.

– Jag är i bättre form i år.

Hur var loppet?

– Det var bra med publik redan förra året trots det dåliga vädret. I år var det ännu mer.

Lidingöloppet är nästa stora mål för Mohamed. Målet där är detsamma som han mäktade med i Falkenberg – att vinna.

Blir det en tredje raka vinst 2017?

– Passar det bara in i min planering, så är det ett trevligt lopp att komma till.

Tvåa slutar Oscar Carlsson, Hässelby SK, på tiden 31.26.

Linn Nilsson, Hälle IF, som vanligen satsar på kortare distanser som 1 500 meter, springer sitt första Falkenbergs stadslopp. Det slutar med en seger. I fjol vann hennes klubbkamrat Lisa Öberg.

– Det är långt för mig. Jag fick väldigt bra stöd under loppet. Man känner att de ropar på en, det är peppande, säger hon.

ANNONS

I mål är hon 41 sekunder före Malin Strand. 1 953 slutar antalet anmälda löpare på. Så kommer en blå tröja in på upploppsrakan. Det är Oliver Arasjö tillsammans med sin pappa Fredrik. Tiden blir 58.14.

– Det var tungt, men roligt, säger nioåringen.

Erling Anderssons idé springer vidare och över generationsgränserna. Nästa år står förmodligen en tioårig Oliver Arasjö på startlinjen.

– Det tror jag!

ANNONS