Lionel med kusken Göran Antonsen slutade tvåa. Arkivbild.
Lionel med kusken Göran Antonsen slutade tvåa. Arkivbild.

Global Trustworthy vann på ny rekordtid

Timo Nurmos tränar fram stjärnor på rad. Global Thrustworthy heter den nya internationella topphästen. På lördagen vann han Gulddivisionen i Norge efter en imponerande insats.

ANNONS
|

Global Thrustworthy var nära att vinna Derbyt i fjol men tog ett par snedsteg i början av upploppet och tappade rytmen. Blev till slut.

Efter säsongen opererades hästen i halsen och var borta från tävling i ett år innan han gjorde comeback på Solvalla den 6 november. Comebacken slutade med seger efter en grymt snabb avslutning.

"Var inte orolig"

På Bjerke-banan i Oslo var prestationen ännu bättre. Jorma Kontio provade för ledningen men optimistiska och offensiva kuskar valde att försvara sina positioner efter 1.09,8 på första varvet. Global Trustworthy tvingades trava utvändigt utan rygg i det tuffa tempot.

ANNONS

- Jag var inte så orolig, hästen är bra och jag hade förväntat mig den här prestationen av honom. Han var bra i comebacken men skulle vara ännu bättre nu, dessutom tävlade han utan skor vilket skulle vara en fördel, sade Nurmos lugnt.

Global Trustworthy vann på nya rekordet 1.11,7 och segerkusken Jorma Kontio var mycket nöjd.

Som vanligt ville inte Nurmos berätta så mycket om framtiden för sin nya stjärna. Men den 23 december körs femåringsloppet Prix Tenor du Baune på Vincennes vilket skulle passa perfekt. Segraren får en inbjudan till Prix d’Amerique den 27 januari

Readly Express vann loppet i fjol och tog sedan hem Prix d’Amerique. Sista helgen i januari ska han försvara sin titel på Vincennes.

TT: Hur är läget med Readly Express?

- Bara bra. Han gick ett fint träningsjobb i fredags och kändes fin. Allt går enligt plan. Vi stannar hemma i Sverige så länge som möjligt, det beror på vädret. Sedan blir det ett lopp innan Prix d’Amerique, antingen Prix de Bourgogne (30 december) eller Prix de Belgique (13 januari).

ANNONS

Lionel tvåa

Tvåan Lionel siktas också mot ”PDA”. Han avslutade fint som tvåa och kusken Göran Antonsen var nöjd.

- Lionel var jättebra men vinnaren var fantastisk, sade Antonsen.

Gulddivisionen var också Big Noon-loppet, en legendarisk svensk häst som tävlade på 1940-talet. Han besökte Oslo 1942. Mitt under den tyska ockupationen kom hela 24000 människor till Bjerke travbana som fick se Big Noon vinna trots en längre startgalopp. 24000 är fortfarande publikrekordet.

TT

ANNONS