Frölundas Simon Hjalmarsson, till höger, gratuleras av Joel Lundqvist och Max Friberg efter sitt 4–3-mål för Frölunda mot Luleå i Scandinavium.

"Fula mål" gav Frölunda skön seger

Frölunda slog Luleå med 5–3 och gick förbi norrbottningarna i SHL:s toppstrid. Luleå sköt flest skott på mål, men Frölunda var mer effektivt – och tog sin fjärde raka seger.

|

Luleå kom till Göteborg som serieledare – men med negativa minnen från omgången närmast före jul, då norrbottningarna förlorade med 0–4 mot Malmö på bortais. Å andra sidan vann Luleå med hela 5–1 mot Frölunda vid det senast besöket i Scandinavium, i oktober.

Den här matchen fick en annan karaktär. Det var jämnt, tätt och spännande. Båda lagen hade överlägen, innan Frölunda ryckte från 3–3 till 5–3 i tredje perioden.

- Totalt sett en jämn match, tycker jag. Frölunda vinner kampen framför målen och har kanske studsarna med sig lite också, säger Luleås tränare Thomas Berglund.

Han tyckte att Frölundas kvitteringsmål till 3–3 var "onödigt", och 4–3 lite av samma visa.

Fick upp tempot

Frölundatränaren Roger Rönnberg tycker att Berglund är nästan för ödmjuk.

- Luleå för stora delar av matchen. Sedan pendlar det lite fram och tillbaka, säger Rönnberg och lägger till:

- Vi kommer upp i tempo vad det lider i matchen.

Formstarke Max Friberg dundrade in 2–1 för Frölunda efter 3.14 i andra perioden. Det ledde till ett målvaktsbyte i Luleå. Niklas Rubin, som släppt in två av fem skott på mål, ersattes av Joel Lassinantti.

Guter till sjukhus

Några minuter senare fick Mattias Guter i Luleå hjälpas av isen, och därefter till sjukhus, med en huvudskada efter att ha tacklats in i sargen av en hårt satsande Mats Rosseli OIsen.

- Vi har en disciplinnämnd. De får reda ut det där, säger Thomas Berglund om tacklingen.

Sedan vände Luleå till ledning med 3–2. Backen Erik Gustafsson kvitterade i powerplay, innan Einar Emanuelsson lyfte in 3–2 ur svår vinkel.

Men Frölundas 18-åring Linus Nässén petade in 3–3 efter röra vid Luleås mål – hans första mål i SHL. I tredje perioden gjorde Simon Hjalmarsson 4–3 för Frölunda i ett snabbt anfall, med lite tur på vägen.

- Det handlar om att göra mål. Det har varit ett problem på senare tid, säger Simon Hjalmarsson när han intervjuas under autografskrivning efter matchen.