Kentin Mahé, Frankrikes kvartssvensk i handbolls-EM. Arkivbild.
Kentin Mahé, Frankrikes kvartssvensk i handbolls-EM. Arkivbild.

Franska löftet till Sverige: "Ska ge allt"

Sverige behöver hjälp av Frankrike för att nå semifinal i handbolls-EM. Franske stjärnan Kentin Mahé har ett löfte till Blågult:

ANNONS
|

Flensburgsspelaren Kentin Mahé är visserligen en aning partisk, eftersom han har en svensk mormor och har bott i Sverige under en period. Men han är bestämd på punkten att Frankrike ska försöka slå Kroatien i Zagreb på onsdag, även om fransmännen kan gå vidare till semifinal även vid förlust.

- Om matchen går snett har vi en försäkring på sju mål (som fransmännen har råd att förlora med). Det är skönt att veta, men vi måste vilja vinna. När man tar på sig den här landslagströjan måste man ge allt man har, säger Mahé efter Frankrikes väntade 39–30-seger mot Serbien.

ANNONS

Vill bli gruppetta

Kentin Mahé, som föredrar att prata engelska trots de blågula rötterna, menar också att det är viktigt att kämpa för att bli gruppetta. Det kan ge ett lättare motstånd i semifinal.

- Det är lite "kaos" i andra gruppen, men förmodligen blir Danmark etta. Så det kan bli viktigt att bli etta i vår grupp och slippa möta Danmark, som för mig är det mest kompletta laget.

Kvartssvensken – med klubbkamraterna Jim Gottfridsson, Hampus Wanne och Simon Jeppsson i det svenska EM-laget – håller dessutom en liten tumme för Blågult.

- Jag säger inte det här för att ni är svenskar, men jag önskar Sverige lycka till och de förtjänar att gå till semifinal, säger han.

- Men det är alltid lite komplicerat när man måste lita på någon annan, som det är för Sverige.

ANNONS

Olika förutsättningar

Efter Sveriges seger mot Vitryssland gäller följande:

• Seger mot Norge räcker om inte Frankrike förlorar med minst två (med siffrorna 22–20 eller mer) och max sju mål (eller åtta, med siffrorna 37–29 eller mer).

• Oavgjort mot Norge räcker om Frankrike slår Kroatien.

• Förlust mot Norge (med max tre mål, eller fyra med siffrorna 28–32 eller mer) räcker om Frankrike slår Kroatien.

Zagreb, TT:s utsände

ANNONS