Den första pallplatsen i världscupen kom i norska Drammen 2014, när hon blev trea i sprint. Nu är Stina Nilsson OS-guldmedaljör.
Den första pallplatsen i världscupen kom i norska Drammen 2014, när hon blev trea i sprint. Nu är Stina Nilsson OS-guldmedaljör.

Från kaxig femåring till olympisk mästare

Redan som femåring gjorde hon segerintervjuer i tv. Nu är pizza- och korsordsälskaren från Malung OS-mästare. Kanske kan Täpp Karin Stina Nilsson äntligen ge sig lov att njuta lite.

ANNONS
|

"Och förresten, jag vann."

Stina Nilsson har alltid varit en vinnare i skidspåren. Videointervjun från Barnens vasalopp 1998 visar en femårig daljänta som med chokladbit i handen påpekar det som påpekas bör för SVT:s lokala reporterteam.

Medan många sakta gnetar sig upp till toppen har Nilsson vunnit titlar under hela karriären – de tre junior-VM-gulden är bara några exempel.

Saknade guldet

Det är egentligen först som senior som segrarna har låtit vänta på sig. Det vill säga, om man pratar mästerskapsguld. Den första pallplatsen i världscupen kom redan 2014 i norska Drammen, och sedan dess har Nilsson tagit 15 världscupsegrar och anses sedan ett par år tillbaka vara en av världens bästa sprintåkare.

ANNONS

Nu är hon utan tvivel bäst. Kanske stämmer det som hon brukar säga, att det där mästerskapsguldet som saknats inte har stört henne. Men det var ändå det som fattades för Nilsson, som fram till nu inte har nått hela vägen i ett seniormästerskap. När hon föll i semifinalen i VM förra året var det en rejäl missräkning som tog hårt på henne.

- VM var absolut tungt. Och det var kanske framför allt bearbetningen av hela säsongen som var jobbig. Det är absolut inte kul, och det gör jätteont. Men samtidigt så är det någonting som jag tror att jag lär mig att hantera och att jag har fått lite hårdare hud till nästa gång, sade Stina Nilsson till TT inför årets säsong.

Tänker som Sixten

Nilsson har alltid haft ett lite speciellt förhållande till medier. I en intervju med DN jämförde hon sig med Sixten Jernberg, som också tyckte att "den mediala uppmärksamheten inte är det viktigaste med skidåkning".

Hon vill i princip aldrig prata om annat än den åkningen som hon just presterat, och sällan om mer personliga saker än kärleken till pizza och hennes "pensionärsintressen" korsord, pyssel och korsstygn.

ANNONS

Stina Nilsson älskar inte intervjuer, hon älskar att åka skidor. Och ingen gör det snabbare än 24-åringen från Dalarna.

Frågan är om hon nu, för en gångs skull, också ska ge sig chansen att njuta lite av sina framgångar. Det har hon ju lovat sig själv.

- Det blir lätt att jag som person är väldigt hård mot mig själv, och vill hela tiden framåt. Och då finns det nästan inte tid att stanna upp och känna att “det där gjorde du bra, Stina”. Då är det oftast att jag ska vidare till nästa grej, så att om det är någonting som jag ska bli bättre på, och något som jag vill bli bättre på, så är det att njuta av det jag har gjort.

- Jag vill inte se tillbaka på en karriär som jag inte har njutit av.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993 i Malung.

Klubb: IFK Mora.

Främsta meriter:

VM: Silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015, silver i stafett 2017.

OS: Guld i sprint 2018, brons i sprintstafett 2014.

JVM: Guld i sprint 2012 och 2013, guld i stafett 2013, silver i stafett 2012.

Världscupen: Fyra totalt förra säsongen, efter Heidi Weng, Norge, Krista Pärmäkoski, Finland, och Ingvild Flugstad Østberg, Norge. Tvåa i sprintcupen efter norskan Maiken Caspersen Falla. Har vunnit tolv individuella världscuplopp. Trea i Tour de Ski 2016–2017.

ANNONS