Trönninge firar 50 och vill lyfta igen

Bygger upp klubben efter raset från division 3.

ANNONS
|

Upp och ner – och så kanske upp igen. Det finns nog ingen fotbollsförening i kommunen som varit med om en liknande berg-och-dalbana. Vi talar förstås om Trönninge BK som firar 50 i år.

Trönninge BK är småklubben som varit med om mycket under få år. Kommunens yngsta nu levande fotbollsförening fyller 50 år och vill satsa på ungdomen.

Rutinerade ledare som Jens Keller och Tony Skoog bygger ihop något nytt i föreningen, som för bara sju år sedan spelade i trean. 2016 kom laget näst sist i lägsta serien.

Nu börjar det nämligen hända lite saker i barnfotbollen. Ungdomar och föräldrar har börjat visa intresse för klubbens verksamhet och flera lag är på väg att byggas upp. Det finns ett allvarligt menat engagemang. Spelare som inte får plats i klubbdräkten existerar inte.

ANNONS

– Klubben utvecklas och blir mer professionell, säger Jens Keller, ungdomssamordnare i Trönninge.

Keller är TBK:are från början. Han gick till Bois som 14-åring och blev spelare under Skoog. Nu återförenas de på Håstens IP, en plats med mängder av planer och fint klubbhus.

– Vi har två, tre ledare till varje lag. Men föräldrar måste våga bli ledare.

Keller fortsätter:

– Vi har ju faciliteterna, men vi måste ha in folk och ledare som vill något.

Trönninge BK vill komma ut med vad klubben står för.

– Vi har filat på fina idéer, som att barnen ska ha det roligt, att vilja komma tillbaka till oss träning.

Tony Skoog:

– Det är viktigt att alla ska få vara med oavsett kunskap.

Jens hävdar att alla klubbar kan få fram duktiga fotbollsspelare oberoende av hårda eller lätta krav som barnens uppväxtmiljö.

– Det finns inga motsägelser, säger Jens.

TBK spelade i trean. Då fanns bara ett pojklag. Det blev klubbens räddning från undergång.

– Vi hade ett gäng unga, solidariska killar som verkligen ställde upp för oss, säger Tony Skoog, som för tre, fyra år sedan var kanslist i Bois.

ANNONS

– En av mina arbetsuppgifter när jag kom hit var att dra igång ungdomsverksamheten. Vi hade tur eftersom Jens Keller hörde av sig ganska snabbt. I samma period kom vi kontakt med Martin Enander på Bockstensskolan som ville samarbeta med oss för att variera elevernas fritid.

Samarbetet är i gång. Uppemot 150 medlemmar finns i klubben. Det finns visioner som innehåller blommor och solsken.

Artikeln har varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS