HBK värvar från Real Madrid

Halmstads BK värvar tre spelare från Real Madrid. Det var nog ingen som först trodde att det var sant. Men nye tränaren Josep Clotet Ruiz har goda kontakter på iberiska halvön som gjorde fotbollsbomben möjlig.

ANNONS
|

– Det svåra var att få killarna att förstå vilken chans det är att komma hit och spela i allsvenskan, men Mikael Kaller och alla andra i HBK har gjort ett fantastiskt arbete med att locka hit spanjorerna, Det är inte bara min förtjänst, säger ”Pep” till HP-sporten.

De tre det handlar om är spanska U-landslagsspelarna José Zamora Girona, Javier Hernandez Gonzalez och Raul Ruiz Matarin – alla på lån fram till första juli.

Samtliga är offensiva spelare från Real Madrids b-lag.

Sedan tidigare har Halmstad hämtat Ivan Diaz från Espanyol och med den nya trion från huvudstadsklubben blir det oneklingen en spansk touch över HBK 2011.

ANNONS

– Vi gör de här värvningarna för att påskynda processen och hitta en fungerande spelmodell. Men de här killarna som kommer hit får precis som alla andra i truppen visa att de är värda en plats i laget, säger ”Pep”.

Han har själv haft Zamora i Espanyol – ”han var en diamant där” – och vet vilka kvaliteter 20-åringen besitter, men han känner också väl till de två andra som han sett i U19-landslaget.

– Det är tre spelare som har väldigt goda kvaliteter – annars hade inte Real Madrid velat ha dem. Men de är inte bara bra och talangfulla utan har även vunnit titlar i Spanien.

Raul Ruiz Matarin gjorde stor succé redan som 17-åring i Hercules och hamnade kort därpå i Madrid.

Javier Hernandez kommer urprungligen från Salamanca och har varit i Real i fem år.

– Han har varit skadad och hade svårt att komma tillbaka i fjol. Men det är en duktig spelare som kommer att bli viktig för oss, anser ”Pep”.

Någon värvning från samarbetsklubben Espanyol var aldrig aktuell.

– Nej, när det här kom hade de inga spelare att låna ut som passade in hos oss, men det kan kanske bli någon annan i framtiden.

ANNONS

Med spanjorernas inträde kommer HBK allt närmare att spika den allsvenska truppen även om det går att förstärka med spelare från utlandet fram till 31 mars.

Det internationella transferfönstret stängde dock i natt och några fler som lämnar HBK blir det inte – även om det funnits intresse.

– Det är väl Joe Sise och Michael Görlitz som varit närmast, men det har funnits lite annat spännade med, säger HBK:s klubbdirektör Mikael Kaller utan att avslöja något mer.

Han är nöjd med spelarna från Real Madrid.

– Allt har gått väldigt fort och det var först i dag som allting föll på plats. Det känns rätt fantastiskt att lilla Halmstad kan prata med Real Madrid.

Han fortsätter:

– Det här kommer att betyda mycket för våra egna spelare. De kommer att inspireras och utvecklas i det sätt vi har tänkt att spela framöver.

ZAMORA

José Zamora Girona

Född: 20 augusti 1988 i Barcelona

Längd: 169 cm

Vikt: 62 kg

Tidigare klubbar: Espanyol (2000-07), Eibar (2008), Real Madrid Castilla (2008-09), Ponferradine (2009-10, lån), Real Madrid Castilla (2010-)

Landskamper: 6 U19

Pep på HBK:s hemsida: En högermittfältare som är en riktigt skicklig spelare och som även är snabb, smart och aggressiv. 2007 vann han Europe Cup med Spaniens U19. Vi arbetade tillsammans i RCD Espanyol.

RAÚL RUIZ

Rául Ruiz Matarin

Född: 25 mars 1990 i Alicante

Längd: 175 cm

Vikt: 63 kg

Tidigare klubbar: Sporting Plaza Angel (2000-08), Hercules (2008-09), Real Madrid Castilla (2009-)

Landskamper: 1 U21, 5 U19

Pep på HBK:s hemsida: En forward som är bra i spelet "en mot en" och är en målskytt. Bra taktisk förståelse och riktigt snabb spelare.

JAVI H.

Francisco Javier Hernández González

Född: 6 juni 1989 i Salamanca

Längd: 184 cm

Vikt: 77 kg

Tidigare klubbar: Salamanca (2002-05), Real Madrid Ungdom (2005-08), Real Madrid Castilla (2008-)

Landskamper: 5 U19

Pep på HBK:s hemsida: Kan spela som "andre forward" eller offensiv mittfältare. Vänsterfotad skicklig spelare med bra blick för spelet och känsla för mål.

ANNONS