Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hasse Eklund har alrig varit med om något liknande. Helt plötsligt är FFF Superettans fulaste lag. Bild: Stefan Persson / Bildbyrån 
Hasse Eklund har alrig varit med om något liknande. Helt plötsligt är FFF Superettans fulaste lag. Bild: Stefan Persson / Bildbyrån 

"Det är en väldigt ojämn domarnivå"

Falkenberg går mot sin fulaste säsong någonsin. Laget har redan dragit på sig 20 varningar samt smått osannolika fem röda kort. – Vi vill vara ett aggressivt lag men detta har jag inte varit med om på hela min karriär, säger FF:s tränare Hasse Eklund.

Fotboll/Superettan
Falkenberg brukade vara det snälla laget. De har prenumerant på höga placeringar i fair play-ligan. 2014 blev de tvåa och 2013 vann de. 2015 fick de inte ett enda rött kort. Då var Falkenberg för snälla. Nu är läget tvärtom. Laget har både varnats och utvisats mest i hela superettan i år.
– Det är en väldigt ojämn domarnivå och spelarna har svårt att hitta ett läge som gäller, en tackling kan i ena matchen vara lugn i den andra är det utvisning, säger FF:s tränare Hasse Eklund. 
– Jag har varit med inom elitfotbollen i 30 år och har aldrig varit med om något som detta, spelarna och domarna harmoniserar inte. 
Efter två nya röda kort i matchen mot Öis är FFF nu uppe i fem röda totalt, på åtta matcher. Det är lika många som laget har haft på de fem senaste säsongerna. 
– I går tror jag domaren var påverkade av Öis lipande förra veckan, vi fick 17 frisparkar mot oss, de fick nio ändå var det ingen ful match, fortsätter FF-tränaren. 
Även antalet varningar har ökat för FF. Visserligen fick de 53 stycken gula kort mot sig förra säsongen men 2015 var de bara 38 och 2014 ännu färre, endast 33. I år har de redan fått 20, på bara åtta matcher. 
– Vi har pratat lite om det i på dagens träning, vi behöver bli lite mer försiktiga och taktiska när vi redan har en varning och så får vi försöka slipa bort onödiga varningar för snack och gester. 
Kan de ha att göra med att ni inte hunnit anpassa er till domarnivån i superettan? 
– Nej alltså, vi har väldigt många spelare nya spelare i år som inte kommer från allsvensk nivå. Snarare skulle det kunna vara så att domarna i Superettan så gärna vill uppåt i karriären och ska visa sig på styva linan och därför vill efterlikna reglerna på ett överdrivet sätt.
När lagkaptenen David Svensson var han femte FF-spelare att bli utvisad. Han känner att hans andra gula kort i går var helt felaktigt. 
– Jag står stilla och så springer han in i mig men uppenbarligen tyckte inte domare likadant men det är inget att göra någonting åt, han (domaren) hade väl inte sin bästa dag på jobbet, säger lagkapten David Svensson. 

"Ingen rättvis bild"

Även han är besviken på domarnivån i årets superetta. 
– En del av korten i år har varit korrekta men överlag tycker jag de är väldigt snabba upp med korten. Dessutom är det svårt att få till en dialog med dem. 
– Man märker att detta är ett snäpp ner och man märker skillnaden mellan en ny och gammal domare, många oerfarna domare skyddar sig med kortet, fortsätter David Svensson. 
Falkenberg går mot sin fulaste säsong på mycket länge och i år blir det garanterat ingen vinst i fair play-ligan. David Svensson är oförstående. 
– Det är verkligen ingen rättvis bild av spelet, vi är inget fult lag, avslutar Svensson bestämt. 

MEST LÄST