Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/37

  Folkfest trots oroande väder

  Höghöjdsträning gav resultat för vinnarna

  Friidrott: Falkenbergs Stadslopp
  Regnet öste ner bara timmar före start. Trots oroande väder hade 1752 löpare anmält sig . Det enda som saknades var musik längs upploppet tyckte Robert Wells, som sprang milen.

  Falkenbergs Stadslopp arrangerades i år för 36:e gången. Förra och förrförra årets vinnare i herrklassen Mustafa Mohammed kom dock inte till start i snålblåsten. Istället blev det Anders Grahl från Hälle IF som segrade på herrsidan, och Sara Holmgren på damsidan. Båda två landade i Sverige i fredags efter ett par veckor höghöjdsträning i Sankt Moritz, Schweiz.
   – Jag kände att höghöjdseffekten satt i, pulsen var låg. Men ojojoj, de tre sista kilometrarna var så jobbiga, sa en trött Anders Grahl efter loppet.
   – Jag körde ett hårt pass i går förmiddag, där jag satte personbästa på både tre- och fyrahundra meters intervaller. Så benen var kaputt här på slutet.

  Trots den hårda uppladdningen och trötta ben lyckades Anders hålla undan för Andreas Åhvall och Anders Carlsson som kom tätt efter. Han ledde hela loppet och gick i mål på 31:14, fem sekunder före Andreas Åhvall.
   – Jag tryckte på från start och försökte hålla så länge det gick. Jag föll igenom på slutet men det gjorde ingenting för jag hade en lucka bakåt.
  Damernas vinnare Sara Holmgren, som springer för Göteborg, märkte också av effekterna av höghöjdsträningen.
   – Det var första gången jag tävlade precis efter höghöjdsträning. Det är ju alltid svårt att veta efter ett träningsläger hur väl man har balanserat träningen, sa hon.
  Även för Sara för det ensamt i täten.
   – Jag hade folk att springa med de första fem kilometerna, sen blev det väldigt ensamt på slutet, berättade hon.
  Sara Holmgrens segertid blev 34,43. 19 sekunder före tvåan Frida Kristiansson. Trea blev Malin strand.

  Utöver elitklassens tiokilometerslopp, avgörs stadsloppet också på sträckorna 5 km, 2,1 km och på 400 meter för de allra minsta. Först i mål på femkilometersloppet på damsidan var Louise Nilsson, som sprang på 19,06.
   – Jag har vart skadad och inte sprungit lopp på två år. Så jag är nöjd att jag kom i mål utan skador. Jag kommer från Trelleborg, men vi har sommarstugan precis i närheten så det här loppet passade perfekt, sa Louise Nilsson.
  Segrare för herrarna på fem kilometer var Antonio Dawit. Han sprang på 16,44.

  Robert Wells var en av alla motionärer som ställde upp i tiokilometersloppet. Han sprang in på strax under timmen och var efteråt nöjd med sin insats.
   – Jag har längtat efter det här. Jag tog ledigt i dag för jag ville vara med. Jag tränar en hel del faktiskt och sprang New York Marathon förra hösten, berättar han.
   – Vilken fest det var här i dag. Det var för lite musik bara. Den här staden svämmar ju av musikanter, så de kunde väl ha haft lite band som spelat, tyckte Wells.
  Men musik längs upploppet var faktiskt planerat, berättade tävlingsledaren Jan-Olov Johansson.
   – Vi hade planerat för det, men regnvädret gjorde det lite svårt för utrustningen. Vi har vart lite kort med folk i organisationen i år. Till nästa år vill vi ha lite mer musik och happening runt banan, sa Jan-Olov Johansson.