6–3-segern mot Linköping var Andreas Engqvists 200:e match för Djurgården.

Hur firar man 200 matcher för sitt hjärtas klubb? Med en seger, så klart.

|

Säsongen 2005–2006 gjorde Andreas Engqvist sin första SHL-match för Djurgården. Centern stannade i ytterligare fyra år, innan han 2009 bestämde sig för att testa på spel i Nordamerika.

Det gick inte riktigt som han tänkte sig.

Engqvist hade svårt att ta en plats i Montréal Canadiens i NHL och efter bara 15 matcher, och ytterligare 131 i farmarligan AHL, valde han 2012 att flytta vidare till ryska KHL.

Där blev han kvar till maj i år – då det blev klart med en återkomst i Djurgården.

En återkomst han inte ångrar.

"Laget man hejade på som liten"

För under säsongen har säsongen har Engqvist stänkt in poäng – och i 6–3-segern hemma mot Linköping klev 29-åringen dessutom in i en exklusiv klubb.

Matchen var nämligen hans 200:e för Djurgården.

- Det är väldigt kul att komma över 200 matcher. Djurgården är laget man hejade på som liten, att spela 200 matcher för klubben man håller på är stort, säger Engqvist.

- Men man har ju spelat med Falk (Nichlas) och Ottosson (Kristofer) som har 500 matcher. Dit är det en bit.

Tionde hemmasegern

Djurgården är seriens bästa hemmalag i år, och mot Linköping visade stockholmarna varför.

För även om LHC tog ledningen i första periodens upptakt tillhörde matchen Blåränderna.

NHL-meriterade René Bourque kvitterade till 1–1 kort efter Linköpings ledningsmål och innan första perioden var slut hade JVM-uttagne Marcus Davidsson gjort 2–1, fint framspelad av brorsan Jonathan.

I den andra perioden utökade Bourque till 3–1 innan LHC reducerade på nytt. Då klev Engqvist fram och satte viktiga 4–2, ett mål som kom i slutet av perioden och som var psykologiskt mycket tungt för gästerna.

- Jag fick en fin passning av Högström (Marcus). Det var bara att försöka att inte träffa något benskydd, för det var en del försvarare i vägen, säger Engqvist om sin fullträff.

Linköping reducerade återigen i tredje perioden, men Lukas Vejdemo och Linus Johansson såg via var sitt mål till att matchen slutade 6–3, vilket betyder att Djurgården har tio segrar på tolv försök hemma på Hovet under säsongen.

- Vi känner oss trygga och spelar bra på hemmaplan. Fansen försöker verkligen lyfta fram oss i alla matcher. Trycket på läktarna är en del i det, säger Andreas Engqvist.

Fakta: Andreas Engqvist

Född: 23 december 1987 (29 år).

Position: Center.

Klubbar i karriären: 2005–2009 Djurgården, 2009–2012 Montréal/Hamilton Bulldogs, 2012–2014 Atlant Mytisjtji, 2014–2015 CSKA Moskva, 2015–2017 Salavat Julajev Ufa, 2017– Djurgården.

Aktuell: Gjorde sin 200:e SHL-match för Djurgården i 6–3-segern mot Linköping.