Vilket miljonklipp det blev för FFF

2016 var sportsligt dåligt, men ekonomiskt fantastiskt. Falkenbergs FF har nu miljoner på banken.

ANNONS
|

Fotboll: Superettan

– Vi får applåder från förbund och svensk elitfotboll, att en liten förening kan gör det här, säger Lars-Eric Nilsson, ordförande när han beskrev klubbens egna kapital på 5,6 miljoner kronor.

Årets årsmöte är slut och de ekonomiska tongångarna är glada. Klubben gjorde en vinst på 3 776 208 kronor 2016. Och det är lyckade spelarförsäljningar som ligger bakom allt.

– Nu behöver vi inte ligga på knä för någon bank, det har vi inte behövt de senaste fyra åren, säger en lycklig Lars-Eric Nilsson.

Gustaf Nilsson till Bröndby och del av övergångspengarna för Erik Johanssons transfer från Gent till FC Köpenhamn gav 3,4 miljoner. Men Lars-Eric Nilsson vill inte gå in på vilken del som är Gustafs och vilken som är Eriks.

ANNONS

– Men Gustafs var vår största övergång någonsin. Samtidigt har det också kostat att driva upp våra talanger. Det är inte gratis. Det är tränare, matcher, kläder och annat, säger Lars-Eric.

Men han är stolt över att klubben lyckats få fram talanger.

– Det bevisar att vår långsiktiga satsning på tipselit och ungdomsverksamheten betalar sig och det är en underbar känsla att få skörda. Och när vi sätter budgeten är det alltid ungdom och Tipselit, alltså talangutvecklingen, som får pengar först och sedan är det A-laget som får resten.

Läs ocksåom nyrekryteringen

Satsningen fortsätter och som vi tidigare berättat kommer klubben att lägga en minusbudget 2017. Den blir på 1,6 miljoner på en beräknad omsättning på 26 miljoner. Men den kunde ha blivit ännu större för Lars-Eric avslöjar att pengarna för Jesper Karlssons övergång till Elfsborg ligger med i budgeten.

– Utan dem skulle det blivit minus 5 miljoner.

Huvudräkning ger alltså ungefär 3,4 miljoner för Karlsson!

– Vi gör den här budgeten för att 2017 ska bli ett bra år och vi ska nå målsättningen att bli bland de tre bästa i Superettan. Men det är ett år, inte mer, fastslår Lars-Eric.

ANNONS

Pengarna ska läggas på A-laget och nyförvärven som gjorts och de som ska komma.

Tittar man på resultaträkningen är det ytterligare två poster som sticker ut. En är minus 1,4 miljoner i publikintäkter:

– Detta berodde på sportliga resultat och att några matcher gick sämre än beräknat som enkronasmatchen, matchen mot Gefle och att Hammarby-matchen gick vid fel tid. Falkenbergspubliken hade årskort.

Uefa-ersättningen blev 2,4 miljoner jämfört med 708 000 år 2015. Det berodde, som vi tidigare skrivit, på Malmö FF:s framgångar i Champions League.

– Dessa pengar går ju rakt in i tipselitverksamheten där vi anställt fler, säger Lars-Eric.

Spelarköpen 2016 var inte mer än 11 000 kronor i rörelsekostnader.

– Vi hittade inget som passade och fick nej från spelare som Viktor Sköld. Och hittar man inget köper man inte.

Personalkostnaderna ökade med cirka 700 000 kronor och är den stora delen; 19,6 av de drygt 33 miljoner man omsätter.

– En liten löneökning på fast personal och att U17 och U19 spelade i Allsvenskan ligger bakom detta. Lönemässigt för spelarna låg vi på ungefär samma nivå.

Tittar man på balansräkningen finns fortfarande en långfristig skuld på 1,5 miljoner kronor.

ANNONS

– Det var ett lån på 2,5 miljoner som vi fick från en sammanarbetspartner 2014 inför Allsvenskan. Den betalas av med 500 000 kronor per år, säger Lars-Eric som inte vill avslöja vem lånegivaren är.

Vi kan också utläsa att i balansräkningen "balanserade utgifter för spelarförvärv" på 213 000 kronor. Där finns 200 000 kronor som Vinberg fick för Johan Lassagård.

ANNONS