Så blir den nya arenahyran

Då var FFF:s hyra på nya arenan fastställd. – Vi hade haft förhoppningar om ett bättre avtal, säger klubbens ordförande Lars-Eric Nilsson.

ANNONS
|

Representanter från Falkenbergs kommun och Falkenbergs FF har mötts ett antal gånger i förhandlingar om hyresavtalet för Falcon Alkoholfri arena.

På onsdagen blev klart och offentligt. FFF får betala en årshyra på 2 miljoner kronor.

– Man får ge och ta här i livet, säger Lars-Eric Nilsson om det nya hyresavtalet.

– Vi har fått en ny anläggning som är fantastisk, det är att vi trillade ur som är problemet, fortsätter han.

Lars-Eric Nilsson vill inte säga att han är missnöjd men Falkenbergs FF hade förhoppningar om att få en lägre hyra.

På Falkenbergs IP var årshyran 700 000 kronor och i det första avtalet på nya Falcon Alkoholfri Arena handlade det om en FFF-hyra på 2,7 miljoner kronor.

ANNONS

Fast det var vid spel i Allsvenskan, som FFF tvingades lämna i höstas. Något som gjorde att Falkenberg tappade ordentligt med intäkter.

Per Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger så här om det nya hyresavtalet:

– Falkenberg betalar 2 miljoner kronor om året. Det innebär att Falkenbergs kommun går in och stöttar med ytterligare 700 000 kronor.

Hur har ni kommit fram till beloppet?

– Vi har tittat på ekonomin, på intäkter och utgifter och möjlighet till ytterligare intäkter. Då landade vi på 2 miljoner med hopp om att de kan öka sina intäkter, säger Per Johansson.

Det är ett löpande avtal och summan kan förändras beroende på vilken serie FFF tillhör. Om de skulle gå upp i Allsvenskan igen blir det en annan hyra och om de skulle rasa ner i ettan kommer avtalet också förhandlas om.

– Vi tyckte det var en absolut lägstanivå. Visst är det en stor utgift för föreningen, men man ska ändå betala för det man utnyttjar, säger han.

Det är en ganska stor skillnad från 700 000 kronor till 2 miljoner?

– Men det är helt andra förutsättningar än på Falkenbergs IP. Det är VIP, extra medielokal, större utrymmen för spelarna och nytt kansli. Det är klart att det kostar.

ANNONS

– Sedan finns det andra möjligheter att jobba med sponsorer, arrangemang med mera för att skapa intäkter, menar Per Johansson.

Lars-Eric Nilsson menar att hyreshöjningen jämfört med IP påverkar FFF:s ekonomi avsevärt.

– Vi måste spara en hel del. Personalen är den stora utgiften och det är den biten vi får titta på. År ett är det hyfsat rent men år två och tre kan det blir problem, säger Nilsson.

ANNONS