Så blev skadorna efter bengalbränning på arenan

Skadorna på Falcon Alkoholfri Arena efter bengalbränningen senast måste repareras ytterligare.

ANNONS
|

Nu är skadorna på Falcon Alkoholfri Arena analyserade och Helsingborgs IF kommer att få en räkning från Falkenbergs FF.

– Vi har tvättat träet men måste också slipa för skadorna syns fortfarande, säger Glenn Andersson, verksamhetsledare på arenan.

Det var innan matchen i Superettan som supportrar från gästande Helsingborgs IF tände bengaler. Det skapade framförallt brännmärken i träet.

– Vi gjorde en besiktning av bortaläktaren före matchen tillsammans med representanter från Helsingborg. Och sedan gjordes samma efteråt och då kunde vi konstatera att det var nio brännmärken, säger Glenn Andersson.

Detta skrevs in i besiktningsprotokollet och Glenn Andersson gjorde också en polisanmälan för skadegörelse.

ANNONS

Sedan dess har kommunen anlitat ett företag som tvättat träet.

– Vi har fått bort det röda från bengalerna, men brännmärkena är kvar. Vi får ta hit någon som slipar bort detta om det går, annars måste vi bryta brädorna, säger Glenn Andersson.

Han vill helst inte uppskatta kostnaderna som uppkommer. Men det kan landa någonstans kring 10 000 kronor eller mer.

Enligt avtal är det Falkenbergs FF som ska rikta skadeståndsanspråket till HIF.

– Men det har varit så att vi hjälper till där, som vi gjorde när Gais supportrar hade klottrat på arenan vid den matchen. Det brukar heller inte vara några problem att få klubbarna att betala, säger Glenn.

Vi når Mats-Ola Schulze, klubbdirektör i HIF.

– Jag vill inte uttala mig innan jag sett matchrapporten och vet mer om vad som hänt. Jag har bara varit i min tjänst i ett år och under den tiden har vi inte fått några skadeståndsanspråk.

Falcon Alkoholfri Arenas läktare består till stor del av trä. Något som Glenn Andersson medger har diskuterats.

– Bengaler är ju inte tillåtna, men vi har bollat idéer att täcka en del av träet med kanske plåt. Vi kommer att sätta oss ner och diskutera detta igen. Men helst skulle vi slippa bengalerna.

ANNONS

Det är Helsingborgs IF som har ansvar för sin publik även vid bortamatcher.

Jimmy Carlbom är säkerhetsansvarig i Falkenbergs FF.

– Svensk lag säger ju att vi inte får visitera publiken mer ingående än vi gör och det finns massa ställen det går att gömma sådant som bengaler. Vi hade ett brännmärke sedan premiären mot Öster men jag tycker det är för djävligt att en arena som är ny ser ut så här.

Arenan är kameraövervakad.

– Tyvärr hade vi ingen rörlig kamera som kunde zooma in Helsingborgs bengalbrännare. De var maskerade, men kunde kanske haft tatueringar som man kunde använt sig av, säger Jimmy.

Falkenbergs egna supportrar visiteras inte.

– Vi har bra koll på vår egen publik och litar på att de sköter sig. Det är bra med dialog och senast det blev fel var när de hade ett lokomotiv-tifo med Hakeem Araba och tände rök. Där hade vi kunnat hjälpa till med en laglig rökmaskin i stället, säger Jimmy.

Vid matchen mot HIF gick brandlarmet igång och den händelsen är nu utvärderad.

– Det var felplacerade detektorer i duschrummen som gav utslag när man öppnade dörren till bastun i båda omklädningsrummen. De ska flyttas. Sedan är vi inte riktigt nöjda med utrymningen. Folk tror inte det brinner. Spelarna blev kvar inne och det har jag talat med Håkan Nilsson (sportchef i FFF) om. Och även FFF kände att det blev dumt, säger Glenn Andersson.

ANNONS
ANNONS