Provspelare – med kort tid att briljera

Provspelarna kommer och går. Genaro Snijders fick två dagar sedan var det dags att packa och ge sig av ifrån Falkenberg …

ANNONS
|

– Man ser ganska snabbt om en spelare är rätt eller inte, säger FFF:s tränare Hasse Eklund.

I helgen som kommer ska man ta sista besluten om provspelarna Lamisha Musonda, Richard Donkor samt Enoch Adu.

Varför har ni bara haft utländska testspelare den senaste tiden?

– Det är en bra fråga. Men vi känner att vi har bra koll på ettan och tvåan i södra Sverige och har tagit Johan Lassagård, Erik Pärsson och Passi Prudence, säger sportchefen Håkan Nilsson.

Hasse Eklund utvecklar:

– Helst skulle vi vilja undvika provspelare, men Falkenberg är en liten klubb. Helst vill vi ha svenska spelare, men om det inte finns tillräckligt bra sådana får vi titta utomlands.

ANNONS

– Vi har också tagit in Tobias Englund från Värnamo i Superettan och jag vet att ni undrat varför vi inte tittat mer på spelare i Superettan när vi var i Allsvenskan. Det kanske var för att vi inte helt såg oss som ett allsvenskt lag, säger Håkan Nilsson.

Nilsson säger att det inte är förrän nu som spelare i de större allsvenska klubbarna kan bli aktuella för lån.

– Nu har tävlingsmatcherna börjat och spelare börjar förstå om de får speltid eller inte. Vi har haft ett bra samarbete med Elfsborg, men de har minskat sin trupp. Så vi får se vad som händer.

Därför har Falkenberg testat utländska spelare den senaste tiden.

– Det är inte "videojuggar" och tycker att vi har bra koll på dem innan de kommer hit. Några har spelat i Sverige. Adu talar flytande engelska och har varit i Manchester United och FC Nordsjälland och där har vi kontakter. Holländaren hade samma agent som tog hit Dan Keat. Men det klart att det tar lite tid för dem att acklimatisera sig.

Att ta till sig provspelare ser Håkan Nilsson inte som en stor investering.

– Det kostar övernattning och mat på Hotell Vesterhavet där vi har ett förmånligt avtal. Resan står agentbyrån för. Vi betalar ju ingen månadslön för spelarna i januari och februari på de en eller två spelarna vi ska ha in.

ANNONS

Det är tränaren Hasse Eklund och assisterande Jonas Axeldal som avgör provspelarnas öde.

– Vi tittar på hur bra spelaren är på just den positionen han ska spela i. Och sedan på hur potentialen är at bli bättre. För mig är attityden också viktig. Man ska inte gnälla och inte komma med en "kungaattityd". Och det är inte viktigt att överarbeta sitt spel för att visa upp sig. Då blir man osäker som tränare.

Att spelaren vet var han är tänkt at spela är viktigt.

– De spelare som säger att de spelar var tränaren vill brukar inte funka, säger Håkan Nilsson.

Håkan Nilsson har uppgiften att bedöma personen bakom bollen.

– Där lyckas jag väl inte varje gång, även om jag försöker var noggrann.

ANNONS