Hasse Eklund talar öppet om misstagen han gjort under säsongen och de svåra förutsättningarna i FFF.
Hasse Eklund talar öppet om misstagen han gjort under säsongen och de svåra förutsättningarna i FFF.

"Klart att man mår jättedåligt"

Hasse Eklund har upplevt en av sina värsta säsonger som tränare. Nu berättar han öppet om sina misstag, hur laget påverkades av Jakobsen-bråket och när han var nära att kasta in handduken. Dessutom blickar han in i nästa års säsong.

ANNONS
|

Vi träffar Hasse Eklund i det gamla pressrummet, som i dag är ett sorts kafferum, i anslutning till Falkenbergs omklädningsrum. Det är en omskakad tränare efter en krävande säsong. Men Hasse Eklund vägrar ge upp och har redan börjat blicka fram mot nästa år. Han vill ha revansch och föra tillbaka FFF till Allsvenskan igen.

Vi kan snart lägga 2016 bakom oss. Men först krävs en förklaring till Falkenbergs ras. Mina två första frågor handlar om den ökade träningsdosen i vintras och idén att FFF skulle bli ett mer spelförande lag.

Jag hinner knappt ställa dem innan Eklund erkänner att förändringarna föll platt.

ANNONS

– Med facit i hand kan jag säga att det var ett misstag. Vi skulle ha spelat mer cyniskt. Jag märkte efter ett tag att en del inte köpte resonemanget om bollinnehav, säger han.

– Jag tyckte att vi skulle ha ett eget spel, men en del körde på att Falkenberg aldrig har spelat så. Det är inte vår spelstil.

Med både spelare och resultat mot sig tvingades Eklund backa. Efter vårsäsongen la han ner den taktiska förändringen.

– Har man inte med sig gruppen, då får man ju ge upp det. Någonstans ville jag väl hitta tillbaka till det spelet vi hade 2013.

Hur kände du i det läget?

– Man kan fortsätta driva sin linje stenhårt men risken är att man tappar gruppen ganska tidigt då. Sedan kände jag själv att vi blev straffade när vi försökte spela genom mittfältet.

Och så var det den ökade träningsdosen.

– Ja, det är kanske mitt andra misstag. Den strategin slog fel då vi haft en hel del skador. Det är något vi får utvärdera om den ökade träningsdosen gjort att vi blivit skadade.

Tror du att det beror på det?

– Vi får titta på det. Men vi har haft en jäkla otur. Gustaf (Nilsson) och Lord (Ofosuhene) är två benbrott. Tobbes (Tobias Karlsson) häl är operation, Hampus (Svensson) är en korsbandsskada och Amin (Nazari) är en ledbandsskada. Det har inget med träningen att göra, säger han.

ANNONS

Däremot har Tibor Joza, Daniel Johansson och Erik Zetterberg haft olika bristningar.

Alla skador har också påverkat Eklunds arbete på träningarna.

– Nio spelare försvann totalt under säsongen. Det är rätt mycket när man ska ha kvalitativ träning, säger han.

Vi pratar om nyförvärv och Hasse Eklund är inte helt tillfreds med utfallet.

– Vi kvalade året innan och går du in till nästa säsong med en nästan försvagad trupp så blir det tufft. Vi hade behövt behålla en stark stomme och förstärkt med två, tre erfarna spelare.

Kände du att du hade en svagare trupp?

– Ja, fast jag kände att vi hade 14-15 spelare som var riktigt bra. Men så försvann ju Gustaf och tyvärr hittade vi ingen ersättare till honom och där blev vi försvagade.

Pär Lindqvist sportblogg om mötet med Helsingborg

Under säsongen växte det dessutom fram att FFF saknade tillräckligt många ledartyper i laget. För få spelare klev fram när det blåste som hårdast.

– Vem ger energi? Vem tar ansvar? Där har vi haft för få ansvarstagande spelare. Det har varit en grå massa. Det är ingen hemlighet att de största karaktärsspelarna är Stefan Rodevåg och David Svensson, säger Eklund.

ANNONS

– Sedan finns det andra potentiella karaktärsspelare, men de har inte tagit klivet fram. De glimtar till lite.

Vilka är det?

– Tibbe (Tibor Joza), Otto (Martler) och Tobias Karlsson. Men de är inte där hela tiden.

Ditt resonemang talar för att Rodevåg fortsätter även näst år?

– Man ska inte underskatta Rodevåg. Tittar man på kvaliteten så är det han som bidragit till att Jesper gått så bra. Han är en smart spelare som hjälpte Jesper. Nästa år går tempot ner ett snäpp och han är en smart spelare som kan göra mål. Han är en kulturspelare som kan göra nytta för Falkenberg.

Vad är egentligen en karaktärsspelare?

– Någon som bryr sig, blir förbannad när man förlorar och blir man bortgjord på plan vill man nästan se en ful tackling eller att han står upp. Att man höjer rösten och ställer krav när det inte går bra.

Krävs det att man är från Falkenberg eller kan spelaren lika gärna komma från Norrland?

– Man får jobba mer med lagkänsla än klubbkänsla. Det är en flyktigare fotboll i dag. Gör man en djupanalys vilka som kommit fram och har bärande roller i dag så är det inte jättemånga från närområdet. David finns där. Men den senaste tiden har Niclas (Eliasson) och Gustaf (Nilsson) kommit fram och försvunnit. Jesper också och han kommer säkert försvinna. Sedan har du inte jättemånga andra.

ANNONS

– Du får nog vara beredd att alla inte kan komma från de egna leden. Man måste försöka hitta sådana utifrån också som har den där vinnarskallen.

Ni skeppade iväg Dan Keat och Johan Svahn, hade inte de den rätta karaktären egentligen?

- Med facit i hand var det inget bra beslut. Men Dan ville inte vara kvar och Johan hade varit skadat en jättelång period. Men du är inne på helt rätt spår.

Hasse Eklund öppnar för en återkomst för Johan Svahn.

- Han har lyckats få kontinuitet och han var fantastisk för mig när vi samarbetade 2013. Han vet vad det innebär att vara i Falkenberg. Det är en spelare som vi tittar på.

- Han var en sådan som stod kvar efter träningarna och slog extra frisparkar. Och det är klart att ser en yngre spelare det så tänker han att det måste jag också göra. Det är värdefullt. Han har alltid varit träningsvillig.

Eklund säger att han bollat motgångarna med sin sambo och med tränarteamet kring FFF. Dessutom har han fått stöttande sms av kollegor.

– Ibland får man tummen upp eller kämpa på. Janne Andersson skickade: "kämpa på, jag har själv varit i den situationen, det vänder". Det räcker ju med ett sådant litet sms så blir man peppad.

ANNONS

Kan du nämna något positivt med säsongen?

– Man vill få upp unga killar och vi har fått fram Jesper och det är fantastiskt. Vi har en bra 98-kull. Akademidelen börjar betala sig. Det är en dessutom en lärdom att vara där uppe, folk lär sig. Vi har en helt annan ekonomi i dag, det kan vi ha nytta av.

Ny arena, bra ekonomi, talar det för att det kommer gå bra för Falkenberg nästa år?

– Det ökar ju chanserna till att få bra spelare hit och man har lite marginaler. Skulle det gå åt pipan nästa år har man möjlighet att ta in någon på vägen.

Hur ska ni repa det sargade självförtroendet?

– För det första tror jag att över tid har vi kanske varit lite otydliga med spelidén. Där har man redan börjat skissa på en strategi. Att ha en manual där vi verkligen vet hur vi ska göra. Att det blir supertydligt. Sedan behöver vi hitta lite nytt blod som kommer in och utmanar.

ANNONS