Femte guldbollen för Cristiano Ronaldo

Det var ganska väntat – och det blev också precis som väntat. Real Madridstjärnan Cristiano Ronaldo fick ta emot sin femte Ballon d'Or på Eiffeltornet och skrev ett nytt kapitel i rivaliteten med Lionel Messi.

ANNONS
|

Sedan Ronaldo, då i Manchester United, vann priset som världens bästa fotbollsspelare 2008 så har han och Lionel Messi abonnerat på att sitta på den internationella fotbollstronen. När portugisen nu, 32 år fyllda, under pompa och ståt presenterades på Eiffeltornet i Paris med sin femte guldboll i karriären så tangerade han antagonisten Messis antal utmärkelser. Med fem titlar var delar de nu på förstaplatsen i listan över antalet utmärkelser genom tiderna.

- Det är fantastiskt. Jag hade verkligen inte förväntat mig detta. Det här priset talar för sig självt, säger Ronaldo, samtidigt som han blickar ut över den franska huvudstaden.

ANNONS

"Troféerna hjälper"

Att han inte hade förväntat sig det kan dock ha varit en mild underdrift, då hela familjen passande nog var på plats. Både mamma och son var snabbt var uppe på scenen tillsammans med guldbollvinnaren när han hade hittat in från den minst sagt mäktiga presentationen ute på tornet.

Ronaldo ville så klart tacka dem i sitt tacktal, men även sina lagkamrater i både Real Madrid och Portugal.

- Vi hade en fantastisk säsong. Vi vann Champions League, vi vann La Liga och individuellt var jag den bästa målskytten i CL. Såklart troféerna hjälper en att vinna sådana här utmärkelser. Jag måste tacka mina lagkamrater i klubb- och landslag och alla som hjälpt mig under den gångna säsongen, säger Ronaldo.

Angående tvekampen med Messi hoppas Ronaldo att den ska fortsätta likt den gjort i ett decennium.

- Jag hoppas spela på högsta nivån några år till. Och jag hoppas att kampen mellan oss fortsätter, på ett bra sätt, säger Ronaldo med passning till Barcelonastjärnan.

ANNONS

Matthews den första

Ballon d'Or delas varje år ut till världens bästa fotbollspelare det gångna året. Tidigare gällde priset endast europeiska fotbollsspelare men sedan 2007 är priset globalt. Förutom en sexårsperiod 2010–2015 då priset var sammanslaget med Fifas pris till världens bästa fotbollsspelare så är det tidningen France Football som står bakom utmärkelsen. Den första guldbollen delades ut 1956 och tillföll Blackpoolspelaren Stanley Matthews.

TT

Fakta: Vinnare under 2000-talet

2017: Cristiano Ronaldo, Portugal

2016: Cristiano Ronaldo

2015: Lionel Messi, Argentina

2014: Cristiano Ronaldo

2013: Cristiano Ronaldo

2012: Lionel Messi

2011: Lionel Messi

2010: Lionel Messi

2009: Lionel Messi

2008: Cristiano Ronaldo

2007: Kaka, Brasilien

2006: Fabio Cannavaro, Italien

2005: Ronaldinho, Brasilien

2004: Andrij Sjevtjenko, Ukraina

2003: Pavel Nedved, Tjeckien

2002: Ronaldo, Brasilien

2001: Michael Owen, England

2000: Luis Figo, Portugal

Fakta: Topp-tio Ballon d'Or 2017

1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid/Portugal

2. Lionel Messi, Barcelona/Argentina

3. Neymar, Paris SG/Frankrike

4. Gianluigi Buffon, Juventus/Italien

5. Luka Modric, Real Madrid/Kroatien

6. Sergio Ramos, Real Madrid/Spanien

7. Kylian Mbappé, Paris SG/Frankrike

8. N'Golo Kanté Chelsea/Frankrike

9. Robert Lewandowski, Bayern München/Polen

10. Harry Kane, Tottenham/England

ANNONS