Rafael Nadal rusar in på banan för att fira tillsammans med Roger Federer efter att schweizaren avgjort Laver Cup.
Rafael Nadal rusar in på banan för att fira tillsammans med Roger Federer efter att schweizaren avgjort Laver Cup.

Europa firade vilt efter Laver Cup-segern

Lag Europa vann mot "Övriga världen" i den första upplagan av Laver Cup, som kallats tennisens motsvarighet till golfens Ryder Cup.

ANNONS
|

Turneringen arrangeras varken av ATP-touren eller Internationella tennisförbundet, utan är en skapelse av legendaren Roger Federer och hans sportagentur Team8.

Medan Davis Cup går igenom något av en kris sedan flera år tillbaka med många stjärnor som nobbar spel i den klassiska turneringen, lockade Laver Cup många av de bästa spelarna.

- Vi är här för att göra vårt bästa. Jag tränar inte inför uppvisningsmatcher, försäkrade spanske världsettan Rafael Nadal efter att ha gått upp tidigt för träningspass.

ANNONS

Belackarna har kallat tävlingen ett jippo, men känslorna inför ett fullsatt (16700 åskådare) O2 Arena i Prag gick på högvarv.

Federer avgjorde

- Ärligt talat var jag inte så orolig över matcherna. Jag visste att de skulle bli tävlingsinriktade, säger Roger Federer.

Federer själv spelade en avgörande roll i Europas seger, vilt påhejad av lagkamrater som Nadal och Alexander Zverev vid sidlinjen.

Efter 1–1 i set mot Nick Kyrgios vann den schweiziske världstvåan ett så kallat supertiebreak – först till tio poäng – och gav Europa en ointaglig ledning på 15–9. 13 poäng krävs för att vinna turneringen.

Glädjescener utbröt när titeln bärgades och mitt i firandet fanns Europas kapten Björn Borg. Motsvarande jobb hos motståndarlaget hade Borgs klassiska rival John McEnroe.

Över 80000 åskådare

- Det var bättre än jag trodde att det skulle bli. Som att vinna en av de största matcherna i mitt liv, säger Federer.

ANNONS

- Tiden får utvisa hur stort Laver Cup kommer att bli.

Över 80000 åskådare såg matcherna i Prag.

Nästa års Laver Cup spelas i Chicago.

TT

Fakta: Så fungerar Laver Cup

Lag Europa möter lag "Övriga världen" i nio singelmatcher och tre dubbelmatcher över tre dagars spel.

Den första speldagen ger en matchvinst en poäng, andra dagen två poäng och tredje dagen tre poäng. Först till 13 poäng vinner. Vid 12–12 avgörs tillställningen av en dubbelmatch.

En av många nymodigheter är att matcherna spelas på svarta banor, på samma hardcourt-underlag som i Australian Open.

Turneringen är döpt efter gamle storspelaren Rod Laver, som vann elva grand slam-titlar under karriären.

ANNONS