Sveriges Niklas Edin instruerar medspelarna i tisdagens curlingmatch mellan Italien och Sverige på Gangneung Curling Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.
Sveriges Niklas Edin instruerar medspelarna i tisdagens curlingmatch mellan Italien och Sverige på Gangneung Curling Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.

Edin: "Tar fokus från vår sport"

Alexander Krusjelnitskij testade positivt för meldonium. Niklas Edin, den svenske skippern, anser att det skadar curlingen.

ANNONS
|

Alexander Krusjelnitskij och hustrun Anastasia Bryzgalova vann bronsmatchen mot Norge i OS-curlingens mixeddubbel.

Men medaljglädjen varade inte särskilt länge.

Krusjelnitskij, en av ryssarna som tillåtits tävla för OAR (Olympiska aktiva från Ryssland), har testat positivt för den förbjudna substansen meldonium. Det bekräftar Rysslands olympiska kommitté.

"Supertråkigt"

Niklas Edin lider med sporten.

- Det man vill är att idrott och OS ska föra folk samman och att det ska vara kul, positivt och ge en glad upplevelse för tittare, spelare och alla andra som är med. Det här tar fokus från det, säger han.

ANNONS

- Jag tycker det är supertråkigt. Jag känner honom inte alls personligen. Jag har aldrig träffat honom. Jag kan inte säga något om vad han är för typ av person eller om det var fult gjort eller omedvetet gjort.

32-åringen är dock inte förvånad över att dopningen har letat sig in bland curlingspelarna.

- Det var väl bara en tidsfråga, antar jag. Med så många fall som det har varit de senaste åren känns det som att alla sporter kommer få någon. Det är så pass hög nivå, det är mycket pengar inblandat, status, OS… Jag är inte förvånad men jag tycker det bara är väldigt ledsamt att det ska hända, säger han.

"Fördelar"

TT: Vad kan man vinna på dopning i curling?

- Jag tror att man kan vinna mycket oavsett sport, även om du kastar dart tror jag du kan ta något som ger fördelar. Jag tror säkert det finns grejer som ökar din fokus eller prestationsförmåga på ett eller annat sätt.

ANNONS

TT: Hur ofta testas ni?

- Förra OS-perioden var det tolv gånger. Nu var det ganska länge sedan, det var väl ungefär en månad innan OS och sedan blev två i laget testade under förlägret och hemma i Karlstad blev alla fyra testade, säger han.

- Vi har hört att många har blivit testade här, men ingen av oss så länge. Men vi kommer säkerligen bli det. Vinner man medalj är det mer eller mindre obligatoriskt.

Gangneung, TT:s utsände

ANNONS