Niklas Edin blir fanbärare. Arkivbild.
Niklas Edin blir fanbärare. Arkivbild.

Edin svensk fanbärare: "Väldigt stor ära"

Spekulationerna handlade mest om slalomstjärnan Frida Hansdotter som gärna hade ställt upp. Men det var dags för en sport som nästan alltid levererat i olympiska vintersammanhang. Curlingveteranen Niklas Edin leder den svenska truppen på invigningen.

ANNONS
|

Sveriges olympiska kommitté bestämde sig sent, så sent att Edin, 32, inte hade en chans att hinna till presskonferensen i Sweden Arena.

Han befann sig tre timmar bort och laddade inför vad som blir hans tredje OS efter fjärdeplatsen i Vancouver 2010 och bronset i Sotji för fyra år sedan.

Men Edin var så där glad, stolt och en smula tagen som en nyutnämnd olympisk fanbärare brukar vara. Via ett inspelat inslag hälsade han:

- I morse fick jag ett roligt samtal från Peter Reinebo (SOK:s chef de mission) som ringde upp och frågade om jag ville bära fanan på invigningen. Det är så klart en väldigt stor ära. Jag funderade inte ens en sekund och sedan tackade jag ja.

ANNONS

- Man bär inte bara fram sitt eget lag utan också andra idrottare. Att få bära fanan och ha det ansvaret är ett stort mål i min OS-karriär.

Levde upp till kraven

Det är inte vem som helst som tilldelas statusuppdraget.

- Kriterierna är främst tre. Det ska vara en framgångsrik olympier, en förebild och en fin representant för truppen och sin idrott. Niklas Edin är en ledare och en lagspelare. Det är en fin kille, en fin idrott och en värdig representant för Sverige och OS-truppen, säger Reinebo.

Bland tidigare fanbärare i vinter-OS finns namn som Ingemar Stenmark, Peter Forsberg och Anja Pärson. Edin blir den första som hämtas från curlingen, sporten som återkom på det olympiska programmet i Nagano för 20 år sedan.

Curlingen har regelbundet bidragit med svenska OS-medaljer. I Sotji tog damerna silver och Edin ledde sitt lag till brons. Med ett nykomponerat lag sedan dess är Edin och hans polare ett av Sveriges största guldhopp i OS, där curlingturneringen startar den 14 februari.

ANNONS

Liten svensk trupp

Det vill till att Edin klär sig varmt på fredag kväll, lokal tid. Kylan med temperaturer ned mot 25 minusgrader är den stora snackisen i OS.

Just kylan gör att många OS-svenskar kommer att avstå invigningen.

- Prognosen nu säger att det ska bli lite varmare, runt fem minusgrader. Vi är väl preparerade med kläder, olika hudskydd, dubbla långkalsonger och så. Jag tror att vi klarar det. Sedan är vi på S, vilket betyder att vi kommer att gå ut lite senare. Det är en fördel i det här läget och vi kan vänta lite längre i det varma tältet, säger Reinebo.

TT: Hur stor blir den svenska truppen på Olympiastadion?

- Jag skulle tro att det blir ungefär en tredjedel av de aktiva (110) och sedan finns det regler kring hur många ledare som får gå. Vi vet inte exakt vilka aktiva som väljer att gå från de idrotter som kan gå. Det beror lite på dagsform, hur den senaste träningen har känts och kanske också beroende på hur startlistorna ser ut.

ANNONS
TT:s utsände, Pyeongchang

Fakta: Tidigare fanbärare i vinterspelen

Chamonix 1924: Ruben Rundquist, ledare, ishockey.

S:t Moritz 1928: Viking Harbom, ledare, ishockey.

Lake Placid 1932: Sven Eriksson (Selånger), skidåkning.

Garmisch-Partenkirchen 1936: Sven Eriksson (Selånger), skidåkning.

S:t Moritz 1948: Erik Lindström, skidåkning.

Oslo 1952: Erik Elmsäter, skidåkning.

Cortina d'Ampezzo 1956: Bror Östman, skidåkning.

Squaw Valley 1960: Einar Granath, ishockey.

Innsbruck 1964: Carl-Gustav Briandt, ledare, skidåkning.

Grenoble 1968: Barbro Martinsson, skidåkning.

Sapporo 1972: Hasse Börjes, skridsko.

Innsbruck 1976: Carl-Erik Eriksson, bob.

Lake Placid 1980: Eva Olsson, skidåkning.

Sarajevo 1984: Mats Waltin, ishockey.

Calgary 1988: Thomas Wassberg, skidåkning.

Albertville 1992: Tomas Gustafson, skridsko.

Lillehammer 1994: Pernilla Wiberg, skidåkning.

Nagano 1998: Torgny Mogren, skidåkning.

Salt Lake City 2002: Magdalena Forsberg, skidskytte.

Turin 2006: Anja Pärson, skidåkning.

Vancouver 2010: Peter Forsberg, ishockey.

Sotji 2014: Anders Södergren, skidåkning.

Pyeongchang 2018: Niklas Edin, curling.

Fakta: Niklas Edin

Född: 6 juli 1985 i Sidensjö utanför Örnsköldsvik.

Klubb: Karlstads CK.

Sport: Curling.

Position: Skipper.

Främsta meriter: OS: Brons 2014, fyra 2010. VM: Guld 2013, 2015, silver 2017, brons 2011, 2012. EM: Guld 2009, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, silver 2011.

ANNONS