Frida Hansdotter är Sveriges kanske största guldhopp i Åre-VM. "Det skulle vara helt galet om jag klarar att ta en fjärde raka VM-medalj", säger slalomstjärnan. Arkivbild.
Frida Hansdotter är Sveriges kanske största guldhopp i Åre-VM. "Det skulle vara helt galet om jag klarar att ta en fjärde raka VM-medalj", säger slalomstjärnan. Arkivbild.

"Drömmen är förstås att ta en medalj"

Prick klockan ett kommer Frida Hansdotter. Den avtalade mötestiden. Hennes vuxna liv har kretsat kring att ha koll på tider, en ständig jakt på hundradelar. Men hur länge till?

ANNONS
|

Den 6 februari 2007 kastade sig Anja Pärson ut i super G-pisten i Åre. Formen hade varit så där tidigare under säsongen när hon kom till VM på hemmaplan. Hon var tvär och vresig i en del intervjuer. Kompisarna i det alpina landslaget kände av hennes aura. Höll sig på sin kant.

En var en 21-årig mästerskapsdebutant från Norberg.

- Gud, ja. Det hade inte gått så bra för henne och många undrade väl hur det skulle gå i Åre, minns Hansdotter.

ANNONS

Pärson skar mållinjen. 1.18,85 minuter tog resan. Ingen klarade den snabbare och snart gjorde hon "sälen" i den bitande kylan. När VM var över hade Anja Pärson skrivit svensk idrottshistoria med tre guld och ett brons individuellt samt ett lagsilver och slagit alla – inklusive sig själv – med häpnad.

En debut i skymundan

I periferin befann sig Frida Hansdotter. Eller just då, den 6 februari 2007, i startbåset.

- Jag stod där på start och det var så gott som klart att hon hade vunnit och så skulle jag kasta mig ut. Det är väl det starkaste minnet av VM, säger hon.

Hansdotter kom på 30:e plats, en randanmärkning i hyllningsreportagen om Anja Pärson, och mer VM än så blev det inte. Men det var bara början.

Tolv år senare är Hansdotter vår tids Pärson. Trycket och förväntningarna vilar på henne. Det står även i manuset, precis som för Pärson, att hon kan följa upp ett OS-guld med ett VM-guld i hemmabacken. Så ser vi på det utifrån. Hur ser hon på det?

ANNONS

- Jag har alltid älskat att tävla. För mig är det enkelt. I stället för att tänka att man måste ta den eller den placeringen så åker jag för mig själv. VM på hemmaplan blir ännu mer press. Jag tror inte att Anjas VM kommer att upprepas, någon svensk som tar tre guld, men drömmen finns ju och klaffar allt kommer vi att ta medaljer.

Omfamna pressen

I sitt sommarprat i P1 i juli var Hansdotter djupt personlig och berättade om hur hennes mammas död 2012 påverkade henne. Hansdotter sade till alla som lyssnade att sorg är kärlek. Hon gav också ett tips till alla därute som lider av rädslan att inte leva upp till andras förhoppningar. Omfamna pressen som sätts på dig, vänd den till din fördel.

- Säger någon att jag kan ta medalj, tror den personen ju på mig och jag får ta med det som en styrka.

ANNONS

TT: Är det avlastande att komma till VM på hemmaplan och ha det där OS-guldet?

- Så är det. Jag vet att jag klarar av att vinna.

TT: Lättar det på anspänningen också?

- Nja, jag vet inte. Mycket vill ha mer. Men det är klart, skulle jag inte haft en medalj tidigare skulle jag vid min ålder känna att nu måste jag ta en. Det är en trygghet i att veta att jag har stora möjligheter. Förhoppningsvis kommer jag till Åre och känner att det är bara ut och köra.

En cirkel som sluts?

2007–2019. Tolv år. En normal livslängd på en alpin mästerskapskarriär. Från Åre till Åre och sedan vart? Nästa VM är två år bort, nästa OS tre. Sluts cirkeln efter slalomen den 16 februari? Frida Hansdotter sluter sig, skärper blicken. Det här är inget favoritämne. Men hon är van vid frågan och svarar:

ANNONS

- Jag tänker att jag kör i 120 nu. OS och VM har varit mina stora mål och sedan får vi se. Jag är inte ung i sammanhanget längre och vet att det inte är många säsonger kvar, men jag älskar min sport och tycker det är superkul.

TT: Vad avgör den dag du slutar. Att resultaten uteblir? När det inte är kul längre? När kroppen inte håller? När andra värden och intressen tar över?

- Jag tänkte säga att det är nog en kombination av allt det, men det är jättesvårt att säga. Just nu tycker jag att det är jättekul, jag har mina uppsatta mål och kör järnet. Sedan får vi se vad som avgör om jag slutar eller fortsätter.

"Skulle vara helt galet"

TT: Den dagen kommer när den kommer?

- Ja, så är det. Jag har redan lyckats med alla mina drömmars mål, det som blir nu blir bonus de sista säsongerna.

ANNONS

Ett svenskt medaljregn á la Anja Pärson upprepas knappast i Åre den här gången men Frida Hansdotter kan bli ensam om att ha tagit medalj i slalom i fyra raka världsmästerskap.

- Det skulle vara helt galet om jag klarar att ta en fjärde raka VM-medalj, men det är mitt mål. Då skulle jag vara helt överlycklig. Och klarar jag inte det har jag tre och lika många som Ingemar Stenmark.

Maribor, TT:s utsände

Fakta: Frida Hansdotter

Född: 13 december 1985.

Bor: I villa i Fagersta.

Familj: Pojkvännen Richard Jansson, syster Linn och pappa Hans Johansson som tävlade för alpina landslaget på 1970- och 80-talet.

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Fem starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. Som bäst femma i storslalom i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 17 andraplatser, 13 tredjeplatser, samtliga i slalom.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann hela slalomvärldscupen 2015/2016.

Kuriosa: Syssling med Prins Daniel.

Aktuell: Siktar på att ta VM-medalj i slalom i fjärde raka mästerskapet.

Frida Hansdotter om...

... varför hon inte satsade på fart som Anja Pärson och Pernilla Wiberg:

- Jag tyckte det var jättekul med fart och det gav mig mycket, men jag ville bli bäst i världen och då hade jag störst potential i slalom. Då var det lätt att också ta storslalomen eftersom den alltid avgörs på samma ställe. När jag åkte som mest fart var det också fem–sex superkombinationer, nu är det två, kanske tre. När de plockade bort fler och fler "superkombi", som var min sporre i fart, kände jag att jag lägger allt krut på teknikgrenarna. Men i ung ålder tycker jag att man ska hålla på med alla grenar för att det ger så mycket skidkänsla.

... vikten av att komma hem då och då under säsongen:

- Jag behöver perioder att komma hem och bryta av. När jag var 20 år levde jag härnere (på kontinenten) och körde allt. Nu behöver jag vara hemma, köra fys och komma ned igen taggad. Att få komma hem, ladda batterierna... det här rofyllda. Där har du den vanliga Frida.

... fördelen att storslalomen avgörs före slalomen i VM:

- Man får ett litet leende på läpparna att det är dags för ett mästerskap. I varje tävling jag ställer upp i försöker jag göra mitt max, men i storslalom har jag inte samma förväntningar på mig och försöker njuta mer av situationen. Jag får en chans att bara köra och sedan kommer min viktigaste dag.

... hur hon länge visualiserat ögonblicket innan hon kastar sig ut i VM-slalomen:

- Ja, det har man gjort många gånger. Som nu (i Maribor i helgen) när jag var uppe och tränade var det många bilder som kom in i huvudet.

... att hon sneglar på vad Mikaela Shiffrin gör:

- Vad gör hennes team för att hon är där hon är? Det är så imponerande. Hon är 23 år, har vunnit två OS-guld, tre VM-guld och hur många världscupsegrar som helst. Man måste snegla på dem som gör något bättre. Hon är en sådan otrolig skidtalang. Jag får många frågor om henne, om hon är bättre tränad än vi, men jag tror ju att alla på världselitnivå tränar väldigt mycket och på den biten kan man inte köra ifrån andra. Det handlar mer om att hon har sådan otrolig talang och skidkänsla.

... Anja Pärsons betydelse för henne i början av karriären:

- Det var fantastiskt att få vara med under Anjas tid och de här storhetsåren. Där och då kunde jag tänka att hon kör efter sin egen plan, hon är ego. Jag insåg att så måste man vara. Man måste ta för sig, göra det man själv tror på. Det går inte att förlita sig på att någon annan ska fixa det åt en. Tro att tränaren ska göra det utan det får man få fan komma på själv. Det är sådana bitar som i efterhand har imponerat på mig hos Anja och som jag tagit med mig.

ANNONS