Christoffer har medalj i sikte i Paralympics

Christoffer Lindhe är ett av många svenska medaljhopp i Paralympics. Den 23-årige Halmstadbon slutade fyra vid två tillfällen i Peking 2008, men hoppas få kliva upp på pallen i London. – Jag är en mycket bättre simmare nu, säger han.

ANNONS
|

Christoffer väntade länge på beskedet att han var klar för Paralympics. Först i början av augusti fick han ett wild card till simtävlingarna och tog då som 59:e och sista man plats i den svenska truppen.

– Det är ett annorlunda tilldelningssystem i Paralympics. Varje land fick ett antal platser och det var först när vissa länder inte fyllde dem som jag fick ett wild card, säger Christoffer Lindhe.

Han ska vara med i fyra grenar i London – 50 meter fritt, 100 meter fritt, 200 meter fritt och 150 meter medley.

ANNONS

Det är framförallt på de längre frisimsdistanserna som han har bra chans att blanda sig i medaljstriden.

– Målsättningen är först och främst att gå till final, sedan kan allt hända. Konkurrensen är stenhård så därför gäller det att pricka in formen, säger Christoffer.

Förutom de båda fjärdeplatserna i mästerskapsdebuten i Peking har Lindhe tre VM-brons från Rio de Janerio 2009 och ett EM-brons från Berlin i fjol. Bara en Paralympicsmedalj saknas för att göra samlingen komplett.

– Det är aldrig roligt att bli fyra, men jag var ändå nöjd över det jag presterade i Peking eftersom jag kom dit som tia i världen.

– Nu är jag rankad fyra i två grenar, men konkurrensen har hårdnat sedan 2008. Européerna är fortfarande bra, dessutom har det tillkommit andra som en mexikan och en korean som jag får se upp med.

Christoffer råkade ut för en tågolycka i Varberg 2006 som gjorde att han tvingades amputera båda benen och en arm. Trots sitt handikapp är han en flitig besökare på Brottet och tränar så gott som dagligen under ledning av SK Laxens chefstränare Stefan Adlerborn. Dessutom sköter gamle elitsimmaren Mathias Hageneier fysträningen.

– Båda har hjälpt mig jättemycket. Jag har tränat upp styrkan i kroppen och förbättrat tekniken, det har gett jättebra resultat.

ANNONS

Men han tävlar inte för Laxen utan har blivit sin gamla klubb Åsundens SS från Ulricehamn trogen, trots att han sedan flera år tillbaka bor och studerar i Halmstad.

– Jag har läst tre år till utvecklingsingenjör på högskolan, men i julas gick jag ner på halvfart för att satsa mot London.

I senaste Paralympics var allting nytt för honom, nu har han skaffat sig den erfarenhet som krävs för att göra bra i från sig.

– I Kina hade jag aldrig varit med på något stort mästerskap och då var det så mycket runt omkring. Nu vet jag hur allting går till och det känns bra.

ANNONS