Matt Pyzdrowski.
Matt Pyzdrowski.

Bois värvar meriterad målvakt

Varbergs Bois stod utan målvakter – nu fyller rutinerade Matt Pyzdrowski luckan mellan stolparna. – Att Joakim Persson är tränare påverkade mitt beslut mycket, säger han.

ANNONS
|

Varken 30-årige Peter Dahlberg eller 39-årige Joakim Wulff fick nya kontrakt med Bois. Nu skriver man i stället kontrakt med amerikanen Pyzdrowski, 31 år fyllda...

Han är ett bekant namn för de som följt Superettan de senaste åren. Tack vare sin kapacitet att mota bollar, men också för sin oortodoxa huvudbonad.

– Jag fick ett antal hjärnskakningar under tiden i Ängelholm och det slutade med det här huvudskyddet, säger Matt. Och nu åker det på, lika naturligt som fotbollsskorna.

Efter att ha vaktat Ängelholms mål under fyra säsonger – med bland annat ett kval till Allsvenskan som höjdpunkt – har han de senaste tre åren spelat för Helsingborg, där det blev 33 matcher.

ANNONS

I Ängelholm hade Pyzdrowski Joakim Persson som tränare – och när Persson tog över Varberg Bois inför nästa säsong, blev det en orsak att byta klubb för den 31-årige målvakten.

– Det betydde mycket. Vi fick en bra relation och litade på varandra under fyra säsonger. Jag ville ha en nystart med någon som tror på mig och Joakim visade verkligen att han ville ha mig, säger Matt Pyzdrowski.

Läs också: Besviken Wulff fick inget förslag

Läs också: Dahlbergs Boishjärta brustet

Att gå från ”stora” Helsingborgs IF till det mindre Varbergs Bois ser han inte som något problem.

– Det som spelar roll är vad du gör på planen, inte hur stor organisation du har. Varberg verkar vara en ”nära” klubb där man tar hand om varandra. Jag är glad att vara här, säger Matt Pyzdrowski, som till en början kommer att pendla från Helsingborg till det nya jobbet.

– Sedan finns möjlighet att vi flyttar hit, det beror på vad som är bäst för familjen.

Matt Pyzdrowski inledde sin fotbollskarriär samtidigt som han pluggade på universitet. Och det var där som kopplingen fanns, som till slut ledde honom till Sverige.

– Universitetet hade en svensk coach, som väl tyckte att jag hade talang. Så jag åkte över, hade ett par sommarträningar med Gais och Sundsvall, men hamnade till slut i Ängelholm.

ANNONS

Ett antal år i Ängelholm, sedan ett antal år i Helsingborg, innan karriären fick ett stopp.

Mitt under fjolårssäsongen värvade Helsingborg in Pär Hansson och Matt Pyzdrowski fick det tuffa beskedet om att han inte längre fanns med i diskussionen.

– Under vintern hade jag fått indikationer på att de ville satsa på mig. Men så kom Pär och Helsingborg hade helt enkelt inte råd med att behålla mig, säger Matt. Jag försökte hitta något nytt, men det var inte lätt mitt under säsongen.

Så han fortsatte att träna med Helsingborg och inriktade sig på vinterfönstret.

– Nu känns det som jag har hittat en klubb som litar på mig, som vet mina kvaliteter. Och jag är nyfiken på klubbens visioner, säger Matt.

Det är egentligen Matthew, men det är få som säger så.

– Det är min mamma och min fru. Och då är det allvar, då har man inte gjort som förväntat, skrattar Matt.

Han har nu skrivit på ett tvåårskontrakt med Varbergs Bois och ser fram emot utmaningen.

Räddningsprocenten under fjolåret var väl inte lysande, men två straffsparksräddningar sticker ut; mot Värnamo och Dalkurd.

– Haha, jag har fått en stämpel som straffexpert. Men det är bara en liten del i målvaktsarbetet.

ANNONS

Snart sex år i Sverige och med en svensk fru (Ebba)?

– Jo, jag vet. Vi får se vad framtiden säger. Om det blir Sverige eller USA. just nu har vi i alla fall båda två jobb som vi trivs med.

ANNONS