Kommunen kovänder om Sjöaremossen

Förra året togs beslut om att fasa ut sina åtaganden i Sjöaremossens isbana. Nu har Kungsbacka kommun svängt tvärt och föreslår i stället ett nytt 10-årsavtal.

ANNONS
|

Driften av Sjöaremossen, som delas av Kungsbacka och Varbergs kommun, har varit en het potatis under vintern. Redan i maj förra året fick Fritid & Folkhälsa i Kungsbacka i uppdrag att fasa ut nämndens åtaganden i Sjöaremossen.

Kommunen skulle vara med och betala 2018 ut, men därefter skulle det ta slut. I januari träffades representanter från de båda kommunerna för att möjligtvis få till ett fortsatt samarbete.

Men det mötet slutade i stället med en kommunstrid där Peter Söderberg (M) i Kungsbacka och Christofer Bergenblock (C) i Varberg rök ihop. Söderberg hade inget som helst intresse av att fortsätta betala för driften.

ANNONS

Protester från både höger och vänster strömmade in och nu har Kungsbacka kommun plötsligt svängt totalt.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samtiga ändrat inställning.

Partierna menar att det tillkommit mer fakta och underlag av vikt sedan beslutet togs förra året.

I ett förslag inför sammanträdet nästa vecka för Fritid & Folkhälsa är tongångarna helt annorlunda.

# Förvaltningen föreslår nu ett avtal som sträcker sig tio år framåt i tiden, till 2027. Kungsbacka kommun fortsätter att betala lika stor del av driften, 1 200 000 kronor.

# De investeringar som är gjorda fram till nu kommer även i fortsättningen att samfinansieras av Varberg och Kungsbacka.

# Kungsbacka köper tider i anläggningen för Frillesås BK, timkostnaden beräknas till cirka 3300 kronor. I dagsläget är behovet strax under 200 timmar. Därmed blir Frillesås kostnader i stort sett oförändrade. Det vill säga att Frillesås betalar runt 200 kronor i timmen och Kungsbacka står för resterande belopp.

# Avgifterna för skolor och allmänhet är de samma oavsett kommuntillhörighet.

Det finns också en separat överenskommelse att Varberg ger Kungsbacka att köpa tider i Varberg och Veddige ishallar för både bandy och andra issporter.

Förslaget ger Frillesås hopp om framtiden. Men klubbens ordförande, Lars-Johan Svanström, vågar inte ta ut något i förskott.

ANNONS

– Det kvarstår ju fortfarande ett hyresavtal som kan svänga från år till år. Och blir det tal om jättesummor kan vi inte betala det, säger han.

– Men vi får tro att det finns en långsiktighet i och med det här tioårsavtalet och att de inte beter sig dumt mot klubben.

Den 23 mars äger sammanträdet rum och då ska de båda nämnderna ta ställning till det nya avtalsförslaget.

– Det ska klubbas igenom av Peter Söderberg och hans nämnd. Så än kan vi inte fira i champagne, säger Lars-Johan Svanström.

ANNONS