Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Blickar mot kval?

Elitseriekval eller inte? Oavsett vilket vill Frillesås BK avsluta serien snyggt.


Bandy: Allsvenskan
– Det har varit rena sjukstugan i veckan så vi får se vad vi kan ställa på benen. Men vi ska försöka behålla vår obesegrade svit på Sjöaremossen i år, säger spelande tränaren Mattias Johansson inför mötet mot Katrineholm.
När vi talas vid återstår bara ett par timmar tills toppmötet mellan Nässjö och Motala. Motala behöver en poäng för att säkra kval. Nässjö innehar den andra kvalplatsen med sina 23 poäng, med tre omgångar kvar att spela. FBK ligger tre pinnar efter, med sämre målkvot dessutom.
– Teoretiskt är det inte kört, men om Nässjö vinner i kväll ska det mycket till, sa ”Matte” Johansson på eftermiddagen.
Och i kvällsmatchen visade smålänningarna sin styrka, låg under med 0–3 efter tjugo minuter men vände och vann med 6–4.
Chansen till kval för Frillesås minskade dramatiskt.
– Nässjö är starkt hemma och har gått över förväntan och tagit sina poäng. Jag tycker också vi har haft en bra period, men några poängtapp gör att vi är där vi är nu.
Vilka matcher tänker du mest på?
– Närmast på näthinnan är Lidköping borta där vi egentligen bombar deras mål men inte får med oss en enda poäng. Och Nässjö hemma när vi leder med 6–5, får en straff med sju, åtta minuter kvar och missar, sen får vi dela på poängen. Plus lite poängtapp i början av serien mot några av bottenlagen, minns Mattias Johansson.
Förutom Katrineholm i dag har FBK kvar att möta Blåsut och Mo-tala. Samtidigt möts flera av toppgängen i slutomgångarna.
– Blåsut borta borde vi slå, men de där ”säkra” matcherna är inte alltid så enkla. Sedan Motala i sista, om de redan är klara så kanske inte de har så mycket att spela för. Då brukar de extra procenten vara svåra att putta in.
Inför Katrineholm finns det många frågetecken i FBK.
– Vi har hjärnskakning på Anders Ahlstrand, dessutom matförgiftning och magsjuka i laget. Det är väl fyra stycken som är ”50-50”. I bästa fall spelar alla, i värsta fall ingen.
De två främsta i Allsvenskan syd går till kval. Och kvalet spelas i form av två grupper med fyra lag i varje. De två bästa går till Elitserien.
– Det skämtas i klubbstugan att ”Ni får inte gå till kval, det räcker om ni blir trea”, säger Mattias.
En långresa till Kalix skulle kanske inte vara någon höjdare för FBK:s plånbok.
– Det har betydelse rent marknadsföringsmässigt om vi går till elitseriekval, men Erland (Johansson) jublar väl inte över utgifterna, skrattar Johansson Jr.
Vill ni gå upp om det skulle råka bli så?
– Att gå till kval är rimligt, men jag tror inte att någon i föreningen vågar tro på att vi går upp. Det är väldigt tufft, och om det blir så, då kommer det att behöva jobbas, försäkrar Mattias Johansson.

Så går kvalet till

Deltagande lag: Lagen 11-14 från Elitserien samt lag 1-2 från respektive allsvenska serie (4 lag). Totalt 8 lag.
Lagen indelas i två 4-lagsgrupper, 1 och 2. De två bästa lagen i respektive grupp avancerar till påföljande säsongs Elitserie. Matcherna genomförs med dubbelmöten (sex matcher per lag). Spelas enligt seriemetoden kap 2, 15.1 §.
Grupp 1: Lag 11 och 14 från Elitserien samt en seriesegrare och en tvåa från allsvenskan
Grupp 2: Lag 12 och 13 från Elitserien samt en seriesegrare och en tvåa från allsvenskan.
Allsvenska lagen lottas in i respektive grupp. Grupperna ska innehålla två lag från elitserien samt en seriesegrare och en tvåa från allsvenskan.
Samtliga matcher i kvalserierna ska genomföras.

MEST LÄST