Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Eldin Karisik i IFK Göteborgs tröja.

Sponsorer betalar Bois värvningar

Företagen ställer sig bakom Varbergs Bois FC. Därför rodde klubben hem värvningarna av både Eldin Karisik och Samuel Aziz. – Det har svängt med sponsringen. Det är inte lika svårt som förut då vi fick dela limpan med alla klubbar utom Wic, säger ordföranden Conny Almsenius.

För exempelvis XL Bygg är det en självklarhet att gå in och stödja nykomlingen som leder Söderettan.

– Falkenberg gör väl sin nionde säsong i Superettan? Då tycker väl vi att vi också ska kunna ha ett lag där, säger Peter Hägerholt, byggföretagets VD.

Tillsammans med JSM-gruppen, Varbergs Sparbank och Revisorerna Bjurenheim & Ohlsson AB klev just XL Bygg in som externa ekonomipjäser.

Därför kan Bois betala ut lön till profilvärvningarna Samuel Aziz och Eldin Karisik, utan att belasta redan lagd budget.

– En sådan som Eldin har säkert ett marknadsvärde runt miljonen. Nu gör vi en satsning med honom under två månader. Om det funkar vill vi förstås ha honom en längre tid. Det här är ett utmärkt sätt att pröva - för bägge parter, menar Conny Almsenius.

Eldin Karisik tvekade först men bestämde sig en vecka senare. Det hade dock inget med ökat lönekuvert att göra hävdar Almsenius. Sponsorerna fick en förfrågan betydligt tidigare efter ett utvecklingsmöte med styrelsen.

– Där resonerade vi som så att "hur många gånger hamnar vi i den här situationen igen?" och då gick vi ut med ett brev till alla de sponsorer som finns på matchdräkterna. En del fick vi svar ifrån, säger Conny och fortsätter:

– I Eldins fall skulle vi egentligen återkomma till våren, men så kände vi att för att förstärka vår position fick vi lägga in operation övertalning.

Hur mycket kronor det handlar om vill berörda företag inte prata högt om.

– Nej, vi diskuterar inga summor, säger Ulrik Bengtsson, marknadsansvarig på XL Bygg.

När det gäller JSM-gruppen har de procenträttigheter ifall Varbergs Bois FC:s spelare säljs vidare. Det innefattar dock inte Aziz eller Karisik.

Ulrik Bengtsson spelade själv i Varbergs Gif i mitten på 70-talet. Numera är han en hängiven Boisare och det är intresset som styr sponsringen.

– Det blir ju mycket fotbollsnack och jag själv har till och med varit med på sex bortamatcher hittills, säger Ulrik.

Kräver ni någon motprestation?

– Vi vill ju att pengarna används till Bois elitsatsning och att det satsas på rätt gubbar. De som finns i laget har gjort det otroligt bra, men sen måste man ju bredda också, säger Bengtsson.

Almsenius kan bara tacka för förtroendet.

– Jag tror Halda & co kommer använda en sådan som Eldin klokt. Många i truppen kommer se upp till honom. Tittar man på hans meritlista är det inte många såna stora namn vi haft genom åren i Bois.