Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Slutdoppat? Centrala nakenbad stämmer inte överens med kommunens Vision 2025.

  Snart slut med naket badande i Varberg

  Nakenbaden i centrala Varberg kan komma att avskaffas. Enligt en ny utredning går de inte i linje med kommunens Vision 2025. Planen är att öppna alla bad längs Strandpromenaden för alla – med badkläder på.

  Det handlar om de tre nakenbaden Skarpe Nord (damer), Goda Hopp (herrar) och Käringhålan (damer). Samtliga är populära tillhåll för många människor som vill njuta av sol och bad utan kläder. Men redan nästa sommar kan stränderna komma att öppnas för alla - både damer och herrar - och det blir inte längre fritt fram att spatsera runt i bara mässingen.

  Kommunen håller just nu på att titta närmare på Strandpromenaden och hur den ska utvecklas i framtiden. I samband med det har tjänstemännen tagit fram en ny utredning kring badstränderna längs Strandpromenaden på sträckan mellan Fästningen och Ankaret. Utredningen föreslår att strändernas nakenprofiler tas bort. ”Att på det här sättet exkludera människor går inte i linjen med Vision 2025 där målet är att Varberg ska bli Västkustens kreativa mittpunkt. Det är att sända ut fel signaler” står det bland annat i rapporten.

  Moa Klippa på samhällsutvecklingskontoret är en av de som har arbetat med utredningen.

  – Att ockupera nästan hela den centrala strandsträckan med nudistbad hör inte hemma på 2000-talet. Det är dags att Varberg blir en modern sommarstad där alla är välkomna att sola och bada var de vill, säger hon.

  Enligt utredningen skulle en ökad öppenhet på stränderna gynna både lokalinvånare och turister. ”Familjer eller grupper av blandat kön som vill sola tillsammans och nära centrum ska kunna göra det utan att behöva trängas på Ankaret” står det.

  – Stora ytor frigörs och man bjuder in i stället för att stänga ute, säger Moa Klippa.

  Varberg har en väldigt stark tradition av nakenbad. Tror du inte att det här kan väcka reaktioner?

  – Jag tror faktiskt inte det. Stränderna kommer ju att finnas kvar och de kommer att se likadana ut. Vi tar bara bort förbud och pekpinnar.

  Men de som vill bada nakna tycker säkert att detta är just förbud och pekpinnar. Hur ser du på det?

  – Det finns ju flera inofficiella nakenbad lite utanför stan för den som tvunget måste sola och bada näck. Och jag ser ärligt talat inte problemet, vi sitter ju inte och säger att folk ska ha på sig termobyxor på stranden, det handlar om att dra på sig ett par badshorts eller en baddräkt, säger Moa Klippa.

  Nästa vecka ska de ledande politikerna ta beslut om de ska gå vidare med utredningen. I så fall blir de nya reglerna aktuella från och med sommaren 2016.

  Läs också: Simma lugnt - och utan kläder