Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Smuggelhundar ökar i Sverige

Organiserad insmuggling av hundar till Sverige har ökat, bedömer Jordbruksverket.Förtjänsten på en utländsk valp är stor för de kriminella krafterna.Vinsten kan vara 30 gånger på en hund från en valpfabrik, säger veterinär Anna Lindgren.

Det är främst hundvalpar som smugglas in i Sverige och i fjol fördes över 280 hundar in illegalt i landet, enligt statistik från Jordbruksverket. Mörkertalet är dock stort - Jordbruksverket och Tullverket gör bedömningen att endast 10 till 20 procent av illegalt införda sällskapsdjur upptäcks.

- Det finns alla möjliga raffinerade sätt att dölja det faktum att hunden är utländsk. Vi upplever att den organiserade verksamheten för att tjäna pengar på utländska hundar, framför allt valpar, ökar, säger Anna Lindgren, veterinär på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Hamna i ekonomisk knipa

Vissa smuggelhundar fastnar redan i tullfiltret vid landets gränser. Andra upptäcks när ägarna tvingats ta valpen till veterinären.

- Många har parasit- och infektionssjukdomar med sig. Försäkringsbolagen är inte jättesugna på att bekosta veterinärvården om det framkommer att hunden är utländsk och illegalt införd. Ägarna kan hamna i en jätteknipa ekonomiskt, säger Anna Lindgren.

Annat är det för smugglarna. De mest populära raserna kan säljas för 20 000-25 000 kronor.

- Det är hisnande att tänka sig att en hund med den bakgrunden säljs så dyrt, säger Lindgren.

Det senaste tillvägagångssättet är att försöka få in djur utan id-märkning för att sedan försöka få valpen id-märkt i Sverige.

- Då kan man sälja dem ännu dyrare eftersom de framstår som svenska djur, säger hon.

Jordbruksverket samarbetar med annonssajten Blocket och där är det inte tillåtet att sälja utländska djur.

- Men djuret kan ju ha fått en identitet i Sverige. Att köpa levande varelser över internet är en riskfylld aktivitet. De flesta seriösa försäljare säljer inte hundar på annonssajter, säger Anna Lindgren.

Kan bära på rabies

Hon varnar även för hälsorisken.

- Djur som inte uppfyller införselkraven är en smittskyddsrisk. De kan ha med sig rabies och det är en dödlig sjukdom även för människor. Många gånger är ju barn inblandade och föräldrar som råkat ut för detta har väldigt dåligt samvete för den hälsorisk de utsatt sina barn för, säger Anna Lindgren.

Förra året fördes det in 283 hundar illegalt i Sverige. Av dessa fick 24 avlivas. Året innan var siffran 333 hundar och 73 av dem avlivades. Andra smittskyddsåtgärder kan vara isolering, karantän, utförsel och veterinärvård.

Id-märkning, giltig vaccination mot rabies, EU-pass för sällskapsdjur och att djuret anmäls hos tullen krävs för att föra in en hund, katt eller iller från ett annat EU-land eller ett land som samarbetar med EU. Efter vaccination mot rabies måste djuret vänta i 21 dagar innan införsel.

Kraven gäller även om du återvänder hem till Sverige efter exempelvis en semesterresa.

Källa: Jordbruksverket

Planera ditt valpköp i god tid. Impulsköp på internet är alltid ett högriskprojekt.

Kontakta en uppfödare via exempelvis Svenska Kennelklubben (SKK) och gör det innan det finns en valp. Försök att träffa föräldrarna innan du bestämmer dig.

Lita på magkänslan - genomför inte ett köp om du får känslan av att något är fel.

Var tveksam om en försäljare erbjuder dig en stor rabatt. Är det för bra för att vara sant är det ofta något fel.

Undvik erbjudande om leverans till ditt hem eller en mötesplats. Det är ofta ett sätt för en säljare att hålla sig anonym.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett besiktningsintyg, som är högst sju dagar gammalt, från veterinär.

Dokument som stamtavla eller pass ska du få i handen vid köp.

Försök träffa modertiken och gärna båda föräldrarna om det går. Be om tikens id-nummer för att säkerställa att det inte är en "bulvantik".

Öron och svans på hundar får inte kuperas i Sverige. Är hunden öron- eller svanskuperad är den inte född i Sverige.

Källor: Jordbruksverket, Svenska kennelklubben

MEST LÄST