Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Skolan som slukades av lågorna

En händelse är för alltid inpräntad i äldre falkenbergares minne – branden i gamla Samrealskolan som bröt ut sent på kvällen torsdagen den 13 oktober 1960.

Herman Fältström, som tillhörde skolans allra första gymnasiekull och gick i första ring, minns tillfället väl.

– Det var en häftig brand som syntes lång väg. Jag gav mig dit för att titta och det var mycket folk där. Brandkåren och polisen hade bekymmer med att hålla människor på avstånd.

Men brandmännen fick också hjälp av allmänheten. Frivilliga hjälpte till med att bära ut saker, åtminstone från den nyare delen av skolan dit lågorna inte nådde.

– Ja, så kom man dit dagen efter och såg de sotiga väggarna…

Nu blev det trots branden ingen längre ledighet för Hermans del. Skolans gymnasister höll till i den nyare, oskadda delen av skolan, i lokaler som byggts till på insidan, mot Vallarna.

– Vi fick väl vänta någon dag eller två bara innan man hade röjt upp.

Vid tiden för branden fungerade alltså skolan både som gymnasieskola och realskola, och det fullständiga namnet var ”Samrealskolan och kommunala gymnasiet i Falkenberg”. Den gamla delen av skolan höll på att renoveras när den blev lågornas offer.

Orsaken till branden, som startade på vindsvåningen och bara lämnade en ruin kvar av den 50-åriga skolan, blev aldrig klarlagd. Visst talades det om att en pyroman härjat, men kanske är det ändå mer troligt att boven var en svetsloppa. Visserligen bröt branden inte ut förrän vid 23.30 på kvällen, men en svetsloppa kan ligga och pyra länge för att sedan blossa upp.

Men vi kanske ska börja 50 år tidigare. Falkenbergs Elementarskola, som den först hette, invigdes den 30 november 1910. Byggnaden hade ritats av Georg A. Nilsson som fått sitt genombrott som arkitekt med Adolf Fredriks norra folkskola (senare Matteusskolan) i Stockholm, invigd av kung Oscar II 1902. Nilssons allra sista uppdrag blev att leda ombyggnaden av Riksdagshuset 1938–42. Däremellan var han oerhört produktiv och utformade byggnader av många olika slag – kyrkor, kontorshus, bostadshus – men främst betraktades han ändå som specialist på skolor.

Samtidigt gjorde Georg A. Nilsson en strålande karriär inom den offentliga förvaltningen. 1922 blev han chef för det statliga verket Byggnadsstyrelsens intendentsbyrå och under en övergångsperiod 1936 hoppade han in som generaldirektör.

Men tillbaka till Falkenberg. Tre år efter att skolan i Falkenberg brunnit stod nya Tullbroskolan klar. Invigningen hölls den 20 november 1963. Under det halvsekel som gått sedan dess har skolan byggts om flera gånger, men exteriören är sig lik. I dag går cirka 480 elever där, i årskurserna 6–9 samt grundsärskolan.

Så småningom byggdes det gamla garveriet i centrum om till gymnasieskola. Den invigdes 1971, och sedan dess har den vuxit till en hel stadsdel med flera byggnader.
Källor: Svenskt biografiskt lexikon, Riksarkivet, Harrys historia av Inger Bengtsson, Fotomuseet Olympia, Falkenbergs kommunarkiv och inte minst hjälpsamma falkenbergare.