Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skillnad på fett och fett

LCHF-trenden gör att vi äter mer smör och grädde än någonsin. Men få kommer ihåg kolesterolet, som fortfarande är lika farligt som för 30 år sedan.

– Hjärtinfarkt och stroke ökar hos unga människor, efter att ha minskat i 20 år, säger professorn Mai-Lis Hellenius.

På 1980-talet hade svenskarna bland de högsta nivåerna av blodfetter i världen. Genom massiva kampanjer gick kolesterolvärdena långsamt ned, men i dag har trenden vänt och värdena stiger igen.

– Någonstans i mitten på 2000-talet vände kostmönstret och vi började äta mer mättat fett igen. Det innebär att kolesterolhalterna stiger och antalet hjärtinfarkter och strokefall har börjat öka hos unga människor, säger Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdom vid Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Hon tror att LCHF-trenden är en del av orsaken.

– Även om man går ned i vikt av LCHF så får många höga blodfetter, och det är den starkaste riskfaktorn för hjärtinfarkt, och även en riskfaktor för stroke.

På en punkt ger Mai-Lis Hellenius LCHF-förespråkarna rätt – vi ska inte äta så mycket snabba kolhydrater.

– I dag när vi rör på oss så pass lite är musklerna okänsliga för insulin och vi klarar inte så mycket kolhydrater.

Men hon menar att det är fel att byta ut kolhydrater mot animaliska fetter.

– Det är att gå tillbaka till den kost som gjorde att vi hade så många hjärtinfarkter för 50 år sedan.

Det bästa sättet att minska mängden skadligt kolesterol i blodet är att dra ned på det mättade fettet och ersätta det med enkelomättat och fleromättat, säger Mai-Lis Hellenius.

– Byt från smör till olivolja eller rapsolja, ta olja/vinägerdressing i stället för blue cheese vid salladsbuffén, välj nötkakan i stället för drömmarna till kaffet. Ät mer lax, strömming, nötter och oljor och krymp lite på det vi älskar här i Norden – mejerifetter som mjölk, grädde, ost och crème fraiche.