Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Britta Snickars, med rötter i Falkenberg, blir ny organist i Ulrika Eleonora kyrka i London. Sedan 2000 har hon varit organist och körledare i Strängnäs domkyrka. Foto: Privat

Sju frågor till Britta Snickars

uppväxt i Falkenberg, som ska flytta till London och bli organist i Svenska Kyrkan där.

Hur kommer det här sig?

– Jag blev uppringd av Michael Persson som är svensk kyrkoherde i London. Han undrade om jag kunde rekommendera någon organist som är som jag är. Till slut förstod jag att det var mig han var ute efter och när jag fick en konkret förfrågan tackade jag ja.

Var det ett svårt beslut?

– Nej. Jag har varit organist och körledare i Strängnäs domkyrka i nio år nu och församlingen har generöst nog beviljat mig tjänstledighet för att jag ska kunna tacka ja till tjänsten i London. Erbjudandet kom lägligt: mina båda döttrar, som är 25 och 27 år, är utflugna och bor i Stockholm så jag har inget som direkt håller mig kvar i Strängnäs eller Sverige. Jag skulle ha ångrat ihjäl mig om jag satt på hemmet och inte tackat ja.

Hur länge stannar du i London?

– Förordnandet är på två år med möjlighet till förlängning. Tidigare organisten Kaj Lindberg, som innehaft tjänsten sedan 1972, går nu i pension men har lovat ställa upp när jag ska vara ledig.

Vad förväntar du dig av din nya tjänst?

– Det ska bli jätteroligt. Jag känner redan flera av mina blivande arbetskamrater vilket känns tryggt. Dessutom får jag jobba med en mycket duktig kör med drygt 40 medlemmar. De flesta är i åldern 25–40 år så det är relativt unga sångare jag får arbeta med. Sen ska jag gå och lyssna på musikaler, konserter och evensongs hela tiden!

När tillträder du?

– Den 1 september men jag får väl flytta någon vecka innan dess. Jag var för övrigt i London nyligen och besökte min nya arbetsplats. Det är så väl ordnat att jag får bo i en tjänstebostad som ligger i samma byggnad som själva kyrkan. Jag har till och med en liten trappa som går från mitt kök direkt ner till orgelläktaren!

Du har skrivit flera psalmer som finns med i den svenska psalmboken. Har du någon ny psalm på gång?

– Jag håller på lite från och till med att komponera psalmer tillsammans med Jonas Jonsson som tidigare var biskop i Strängnäs och det är möjligt att vi kommer ut med något nytt vad det lider.

Du är uppväxt i Skrea och Falkenberg under flicknamnet Edgren. Har du någon kontakt med dina gamla hemtrakter?

– Javisst. Min mamma bor ju i Falkenberg och min pappa bor utanför Varberg. Dessutom har jag och mina syskon en sommarstuga i Skrea. Jag har även kvar en del gamla kompisar i Falkenberg och Skrea som jag håller kontakten med.

Lycka till i ditt nya arbete!

– Tack så mycket.