Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utställning på biblioteket. Thérèse Melkersson och Margareta Wiman är medlemmar i Falkenbergs Amnestygrupp, som deltar i en internationell kampanj mot Shells miljöförstöring i Nigeria.

Shells miljöförstöring uppmärksammas i Falkenberg

Shell – städa upp efter er! I dag anordnar människorättsorganisationen Amnesty en kampanjdag.

I Falkenberg kommer kampanjdagen att märkas genom att den lokala Amnestygruppen väcker opinion och delar ut flygblad vid Shellmacken i Arvidstorp.

Kampanjen är ett exempel på hur Amnesty breddat sin verksamhet, bland annat genom att man i en flerårig, internationell kampanj uppmärksammar fattigdomen som ett hinder för mänskliga rättigheter. Amnesty konstaterar att det internationella oljebolaget Shell har ett betydande ansvar för den katastrofala nedsmutsningen och miljöförstöringen i Nigerdeltat i Nigeria, ett område där Shell under lång tid utvunnit olja.

I Bodo-området i Nigeria har de stora oljeutsläppen under 2008 fått förödande följder för de 69 000 invånarna, vilka till stor del varit beroende av fiske.

Därför kräver Amnesty i sin kampanj att Shell inledningsvis ska bidra med en miljard dollar för att få igång saneringen i deltat.

En av dem som nyligen engagerat sig i den lokala Amnestygruppen är 19-åriga Thérèse Melkersson:

– Jag vill försöka bidra till en bättre värld, och då insåg jag ju att det redan fanns en Amnestygrupp i Falkenberg som jag kunde vara med i, säger Thérèse som nu är en av tiotalet aktiva i den lokala gruppen med 60 medlemmar.

Idag, vid lunchtid, har gruppen skaffat tillstånd att väcka uppmärksamhet kring Shell-frågan vid bensinstationen i Arvidstorp.

På biblioteket har dessutom konstnären Annica Stiernlöf, även hon Amnestymedlem i Falkenberg, skapat ett verk om miljöförstöringen i Nigeria, en sorts dödskallemärkt och oljefläckad sandlåda med nedkletade låtsasfåglar i ett döende träd.

Miljöförstöringen i Nigerdeltat uppmärksammas inte enbart genom kampanjer, utan drivs också av de drabbade nigerianska samhällena i en rättsprocess i brittisk domstol.

Shells officiella linje är att man visst tar ansvar för de oljeutsläpp som bolaget orsakat, men Shell hävdar att den stora orsaken till utsläppen i Nigeria är sabotage mot oljeledningarna och lokalbefolkningens försök att avleda olja.