Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

SD-politiker greps i dynamithärvan

Den halländska SD-politikern stoppades av polis med tändhattar i bilen vid den häktade mannens hus. HN kan nu berätta i detalj om hur det gick till när polisen hittade 550 kilo dynamit i Falkenberg.

Det är fredag eftermiddag och en civil polispatrull har span på ett bostadshus i Falkenbergsområdet. Det misstänks att det pågår olaglig alkoholförsäljning där. Strax efter klockan fem ser poliserna hur två män lastar in ett par tunga lådor i bagaget på en gammal veteranbil. Cirka tjugo minuter i sex lämnar den mycket baktunga bilen gården, och polis följer efter.

På Fajansvägen stoppas bilen av en polispatrull. I framsätet sitter två män. En av dem har setts böja sig ner och göra något när polisen stannade dem. De båda uppträder enligt polisens rapporter nervöst.

Enligt den nu häktade 30-åringen är bilen baktung därför att bagaget är fullt av alkohol som de ska ta med sig till en fest. Den äldre, som är i 35-årsåldern, visar tydliga tecken på att vara påverkad av narkotika och tas med till polisstationen för kroppsbesiktning.

Bilen genomsöks, men inga droger hittas. När en av polismännen berättar för 30-åringen att de kanske ska göra en husrannsakan i deras gemensamma bostad för att leta efter narkotika blir 30-åringen märkbart irriterad, enligt polisens rapporter.

Polisen får tillstånd att genomföra en husrannsakan och 30-åringen blir märkbart nervös när han får veta detta, men säger i alla fall att han ska åka till polisstationen för att se om hans bror släppts. En annan polisbil följer dock efter och kan se hur 30-åringen inte alls åker till polisstationen, utan mot sin bostad, samtidigt som han pratar i telefon. Han kör forcerat, och strax efter att han lagt på observerar patrullen vid bostaden hur en annan bil kommer körande i hög hastighet.

En person som är kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland kör in och parkerar sin bil på gården, springer in i huset och kommer ut igen efter ett par minuter och lämnar platsen. Polisen stoppar politikern, som då pratar i telefon med någon, och ett beslut om att söka igenom bilen fattas. Bakom förarsätet hittas en gul plastpåse full med tändhattar.

Samtidigt som politikern stoppas observerar polisen som följt efter 30-åringen hur han har stannat bakom en lada för att prata i telefon. Polismannen skriver i sin rapport att han "upplever att 30-åringens telefonanvändning stämmer bra överens med de händelser som sker vid bostaden".

Inne i bostaden hittar man en läsplatta, som tagit emot två Facebooknotiser och två sms, bland annat från SD-politikern, vid samma tid som polisen stannade de båda männen i den baktunga bilen. På vinden i en lada hittas två kartonger med 25 kilo dynamit i varje. Dessutom hittas stora mängder nazistföremål och flygblad för en svensk nazistisk organisation. En SS-flagga hittas upphängd i ladan och flera andra nazistflaggor samsas med bilder på Hitler.

Den stora mängden nazistiska föremål, samt tidigare vittnesmål om att mannen haft nazistsympatier och varit aktiv i en grupp med rasistiska inslag, gör utredningen allvarlig. Mannen själv menar att han inte haft för avsikt att använda sprängämnena.

På tisdagen häktades 30-åringen tillsammans med en 41-åring som ska ha sålt dynamiten och själv ha haft 500 kilo hemma. SD-politikern och mannen som togs in för kroppsbesiktning är misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, men inte häktade.

Straffskalan är från böter till fängelse ett år vid "normalbrott", upp till fyra år vid grovt brott.

MEST LÄST