Så går en upphandling av skolmat till

Reglerna är många, men så här ska en upphandling gå till.

ANNONS
|

Upphandlingar styrs genom lagen om offentlig upphandling (LOU) som bygger på ett EU-direktiv.

Upphandlingen måste föregås av en annonsering och ett förfrågningsunderlag ska tas fram där alla villkor finns angivna.

Före anbudstidens utgång efter minst 52 dagar ska anbuden vara inne. Därefter sker en prövning utifrån de krav som finns i förfrågningsunderlaget.

De anbud som uppfyller alla krav går vidare. När lägsta pris och kvalitativa värden bedömts utses en vinnare.

När utvärderingen är genomförd går man ut i en upphandlingsrapport och berättar vilket anbud som vann och varför.

Myndigheten får teckna avtal efter tio dagar och leverantörer som inte har fått kontrakt har den tiden på sig att överklaga. Det är tillåtet att ställa krav på giftfri mat och att maten inte ska innehålla tillsatser, men det går inte att kräva att maten ska vara lokalt odlad, eftersom det diskriminerar företag som ligger längre bort.

ANNONS

En livsmedelsupphandling tar tid, ungefär sex till nio månader om ingen överklagar. Såväl leverantörer som produkter ska kvalificeras. Till exempel ska produkter som köps in i stora volymer som köttbullar utvärderas efter kriterier som smak, doft, konsistens, utseende och tillagningsegenskaper. Det görs av skolköken som poängsätter produkterna, ett tidskrävande jobb.

ANNONS