Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson har gått bort

Den 6 juli somnade Rolf Nilsson in, en av de stora inom svensk skoindustri. Den 7 juli skulle han ha fyllt 85.

Rolf Nilssons föddes den 7 juli 1930 i Åskloster. Det är inte utan anledning han har kommit att kallas för skokungen. Hans karriär inom skobranschen började tidigt. Som 18-åring började Rolf Nilsson arbeta som försäljare hos sin far som var skogrossist. Några år senare startade han en egen skofirma. Då, i mitten av 50-talet, hade import av skor till Sverige fortfarande inte tagit fart och Rolf ville föra in moderna skor från södra Europa och Asien till den svenska marknaden.

– Jag hade inga planer på att det skulle bli så stort, men jag har aldrig satt några gränser uppåt, sa Rolf Nilsson i en intervju i HN i samband med sin 80-årsdag 2010.
Han berättade också att drivkraften har varit att få hålla på med något eget och göra bra affärer.

– Det roligaste har varit själva företagandet och att se utvecklingen. Och det har gått bra. Men det har krävts mycket arbete.

Verksamheten har växt och utvecklats med tiden. Flera tidigare anställda har själva startat eget genom åren och blivit kvar i trakten vilket har bidragit till att skobranschen har rotat sig i området och satt Varberg på kartan som skostad.
– Kanske var jag arg i stunden precis när de slutade då jag gärna velat att de stannade, men sedan har jag sett det som något positivt att medarbetarna går vidare. Det har gjort att vi har en bra sammanhållning inom skobranschen här i Varberg, och jag tror inte att någon betraktar mig som konkurrent utan snarare som god vän, sa Rolf Nilsson i 80-årsintervjun.

För ungefär 15 år sedan slutade Rolf Nilsson aktivt inom koncernen men han fortsatte visa stort intresse och engagemang för skobranschen. I samband med att han slutade tog hans två söner över i ledningen, tillsammans med Ingemar Charleson som har arbetat nära Rolf i nästan fyra decennier.

Rolf Nilssons barn är idag ägare till Nilson Group, där bland annat butikskedjorna Din sko, Nilson shoes, Skopunkten och Jerns ingår, samt till det fristående varumärket Vagabond. I Nilson group jobbar i dag cirka 2 200 personer och koncernens huvudkontor ligger i Varberg. Koncernen har cirka 330 butiker i Sverige, Norge och Finland och omsatte 3 miljarder kronor under 2014.

Två böcker har skrivits om Rolf Nilssons livsverk - Fötterna är huvudsaken av Björn Öberg med bilder av Hans Gedda, samt Skokungen från Åskloster av Ingrid Kindahl och Annika Rosell. Rolf Nilsson beskrivs som en stor entusiast och optimist, och med en förmåga att lyfta sina medarbetare oavsett arbetsuppgift och få alla att känna delaktighet.