Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rivning och sortering. Materialet tas om hand och sorteras. Endast omkring två procent går direkt till deponi.

  Rivningen i full gång på gymnasieskolan

  Utvändigt rivningsarbete har nu startat på gymnasieskolan för att möjliggöra för ett nytt Kunskaps- och kulturcentrum. En del störningar förekommer men Ulf Olsson, gymnasieskolas verksamhetschef, är nöjd med att projektet dragit igång.

  Investeringen i ett nytt Kunskaps- och kulturcentrum är den största någonsin i kommunen. Trots att det tidigare budgetförslaget på 450 miljoner kronor nu är åtstramat till 300 miljoner.

  Till att börja med rivs den del av gymnasiets mittenbyggnad, hus 2, som ligger närmast Gula Villan. Området kring byggnaden och cykelvägen är därför tillfälligt avstängd. Fram till dess att arbetet är klart kommer det att vara en del störningar för omgivningen.

  – Rivningen innebär givetvis någon form av buller men det går inte att lösa på annat sätt. Vi kan inte få en ny skola om vi inte plockar bort den gamla. Det är lite synd att de elever vi har i dag inte får nyttja den nya skolan, säger Ulf Olsson, verksamhetschef för Falkenbergs gymnasieskola.

  Hösten 2018 är det planerad inflyttning i den nya byggnaden. Det innebär att de elever som började sin gymnasieutbildning för några veckor sedan får leva med byggarbete under alla tre år. Men det kommer inte bli problem med lokaler för undervisning, enligt Ulf Olsson.

  – Vi har redan utrymt de huskroppar som vi inte ska ha inför förra läsåret. Det är mängder med paviljonger på olika ställen för undervisning, säger han.

  Vid snöröjning på taket under de kalla vintrarna 2009/2010 uppdagades det att takstolar inte var friska. Även bärande stolpar var fuktangripna, visade det sig senare.

  – Det blev mer och mer av det hela och man insåg att renoveringskostnaden inte skulle bli försvarbar. Vi är nöjda med att vi nu får nya ändamålsenliga lokaler, säger Ulf Olsson.

  Även lärare ser med tillförsikt på projektet.

  – Vi är tvungna att stå ut med det och det blir ju positivt i längden. Det har inte varit så farligt med störningar och då är ändå mina lokaler precis i närheten, säger Elisabet Jensnäs som är lärare i svenska och tyska.

  Byggnaden som nu rivs byggdes ursprungligen för industriverksamhet. Marken under innehåller kemikalier från den tid då byggnaden användes som garveri av Lundgrens Läderfabrik.

  Stefan Hallberg är platschef för entreprenören som tar hand om rivningsarbetet. Han ser inte att det kommer innebära några svårigheter eller att miljöfarligt material kan spridas.

  – Vi river bara till bottenplattan sen tar en annan entreprenör hand om saneringen av kemikalier som finns under, säger han.