Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IAEA på Ringhals1268.jpg
Välkomnar granskningen. Ringhals har inget intresse av att visa en tillsnyggad fasad, framhåller ledningen. På bilden syns Ringhals vd Bertil Dihné (mitten), tillsammans med Pierre Gest och Neil Henderson från IAEA.

Ringhals får skarp kritik av anställd

Ringhals har putsats upp som aldrig förr inför den pågående OSART-granskningen. Det hävdar en Ringhalsanställd, som anser att kärnkraftverket visar upp en falsk bild.

”Vi tjänar inget på att sopa saker under mattan”, svarar Ringhals.

Just nu besöker det internationella atomenergiorganet IAEA Ringhals för en så kallad OSART-granskning. Syftet är att hjälpa kärnkraftverket med det övergripande säkerhetsarbetet.

HN har talat med en anställd som har jobbat länge på Ringhals och har insyn i olika delar av anläggningen. Hans bild är att kärnkraftverket visar upp en tillfixad yta för granskningsgruppen.

– Det känns som man leder gruppen utmed en snitslad bana, och bara visar det man vill visa. Området är soprent, nymålat och allt underhåll som tidigare har fått vänta har fixats i panik. Det känns som ett spel för gallerierna. Varför gör man inte detta annars, säger han.

Mannen hävdar att diverse skräp, containrar och byggmaterial som har stått framför Ringhals 3 och 4, har forslats bort och placerats bakom Ringhals 1 och 2, som inte ska granskas.

Han uppger också att personal ska ha blivit bortkörd från ett av verksamhetsområdena av sin avdelningschef, strax innan granskningsteamet skulle passera.

– Man ville väl inte att de skulle behöva svara på frågor. Det är som att man vill undvika alla risker för att något negativt ska komma fram, säger han.

Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen betonar att OSART-granskarna kan komma med rekommendationer om hur kärnkraftverket bör arbeta, men inte fatta några beslut eller kräva åtgärder.

– IAEA har särskilda ”guidelines” (riktlinjer) som vi naturligtvis känner till och försöker följa. Ser vi att något fattas försöker vi jobba på det. Målet är ju att vi ska lära av detta, säger han.

Har det skett en uppsnyggning inför granskningen?

– Begreppet ”housekeeping” är viktigt. Det ska vara god ordning, både på dokumentationen och på den fysiska miljön, och det var en del av kritiken vi fick av SSM (Strålsäkerhetsmyndigheten). Detta är något vi fokuserat på de senaste åren, det handlar inte om någon tillfällig tillsnyggning för att IAEA är här.

Byggmaterial ska ha forslats bort och placerats bakom Ringhals 1 och 2?

– Inspektörerna har haft möjlighet att titta på Ringhals 1 och 2 också. Det pågår många byggprojekt och jag vet inte hur man resonerat kring uppställningsplatserna. Men att saker skulle ha forslats bort för att döljas, det tror jag inte.

Vem avgör vad inspektörerna ska titta på?

– De själva. Vi vet vilka områden de ska besöka, men de har rätt att granska vad de vill och prata med vem de vill.

Personal ska ha blivit bortkörd när inspektörerna var på väg?

– Det skulle förvåna mig, i så fall är det ett felaktigt beteende. Det finns absolut ingen mening med att sopa något under mattan, och ingen ändring av verksamheten har skett. Vi vill ha ärliga kommentarer och synpunkter. Inspektörerna är inte lättlurade heller, de vet var de ska titta.

Den här uppfattningen kommer från en av era anställda. Hur har han fått sin bild?

– Jag hoppas och tror inte att detta är den allmänna bilden. Den här granskningen är bara en av flera mätstationer, och vi välkomnar den för att se om vi är på väg åt rätt håll.

OSART-gruppens teamledare, Neil Henderson, har avböjt att ge några kommentarer innan granskningen är klar.

MEST LÄST