Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rasism är dåligt för ett tryggt samhälle

  I stället för att ställa grupp mot grupp vore det bättre att SD lyssnar på forskningen de refererar till.

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Svar till Erik Hellsborn och Gejbert Strömdahl (EHGS), 27 november. Ett samhälle där invånarna litar på varandra och där sammanhållningen är stark är önskvärt. Det är ett samhälle där folk samarbetar och hjälps åt och känner trygghet. EHGS hävdar att sammanhållningen minskar i ett mångkulturellt samhälle. De hänvisar till en studie från Michigan State University. Jag har letat efter studien. Jag har inte hittat den, möjligen skulle det vara lättare om de nämnde titel eller upphovsman. Jag har däremot hittat EHGS:s övriga referenser och ser att verkligheten inte stämmer överens med EHGS:s insändare.

  Alberto Alesina, som mycket riktigt forskat på vad som gör att samhällen över tid har mindre sammanhållning placerar mångkultur först på fjärde plats tillsammans med ekonomisk ojämlikhet. Han är också tydlig med att det främst är personer som är mot etniskt mångfald som bidrar till det.

  Däremot har EHGS rätt i en sak. Ett samhälle där alla delar samma värderingar och traditioner är ett samhälle där sammanhållningen är stor. Åtminstone för de som passar in i normen. För de som inte passar in det inte lika bra.

  SD och EHGS säger att de vill bygga ett tryggt samhälle. Det blir inte tryggt för dem som inte får vara en del av det. I stället för att så split och ställa grupp mot grupp vore det bättre att lyssna på forskningen de refererar till. Se till att alla ges ekonomisk trygghet, se till att verka för ekonomisk jämlikhet och slutligen, se till att minska rasismen i samhället, en av de viktigaste orsakerna till otrygghet och brist på tillit.

  Jesper Berglund, tf ordförande (V) Halland