Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rättvisemärkt i "Vem vet mest"

  Hon kritiserade den grabbiga tonen i "Vem vet mest". Men nu är Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård själv med i SVT:s populära frågesport.

  - Man kan inte lägga all vaken tid på att försöka utjämna och rätta till kvinnors underrepresentation i medierna och sedan inte ställa upp själv, säger hon till TT.

  Det har länge varit svårt att få jämn könsfördelning i "Vet vet mest" och i september "raggade" programmet kvinnliga deltagare på Bokmässan i Göteborg. I samband med det kritiserade Lina Thomsgård upplägget och den grabbiga humorn i svenska underhållningsprogram i en TT-artikel.

  Tackade ja

  Det fick redaktionen för programmet att höra av sig till Thomsgård, pr-konsulten som startade Rättviseförmedlingen härom året för att verka för jämställdhet i framförallt medierna. Och hon tackade ja.

  - Jag fick frågan att vara med i deras årskrönika. Det är deras fintävling, säger Lina Thomsgård under inspelningen av programmet som sänds i SVT om tre veckor. Hon tävlar bland annat mot Jan Arnald, Carin Hjulström och Henrik Kruusval från "Landet runt". - Känner man att man vill ha fler kvinnor blir det extra tacksamt att ringa någon som pratar om jämställdhet, säger Lina Thomsgård.

  TT: Så ni är vänner nu?

  - Vi får väl se om det är så när inspelningen är slut...